Artă şi decor cu murături

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artă şi decor cu murături
Artă şi decor cu murături

Bucătarii de la restaurantele de pe Valea Prahovei îi încântă pe turişti cu borcanele pline cu gogoşari, castraveţi şi conopidă. La Cabana Gura Diham din Buşteni şi la taverna „Ceasu’ Rău“ din Braşov, borcanele cu murături vor putea fi cumpărate numai în preajma Crăciunului.

CITEŞTE ŞI:

În fiecare an, la jumătatea lunii septembrie, bucătarii de la Gura Diham încep să pună murăturile. Timp de două săptămâni, ei aranjează legumele şi fructele în borcane după diverse modele, apoi le lasă la murat o săptămână.

Când se limpezesc, borcanele sunt mutate în restaurant, pentru a fi admirate de toţi turiştii. „Modelele după care aranjăm legumele şi fructele diferă de la an la an.

Reţetele sunt cele tradiţionale şi am optat pentru cele în oţet, fiindcă se fac mai repede decât cele la saramură. Am pus murături asortate, cu gogonele, conopidă, castraveţi, struguri şi ardei capia“, a spus bucătarul Răzvan Grigore.

Bărbatul a dezvăluit câteva secrete pentru gospodine: „Oţetul trebuie să fie alb şi nu închis la culoare, pentru ca murăturile să fie limpezi. Când se face compoziţia din oţet şi apă, aceasta trebuie să dea în clocot de câteva ori, se lasă la răcit şi apoi se toarnă în borcane“.

Turiştii abia aşteaptă să guste murăturile. „De când am venit la cabană nu le-am gustat, dar după cum arată cred că sunt excelente. Sunt variate şi au folosit tot ce se numeşte legumă. Şi eu pun acasă murături, dar nu am avut timp să le aranjez aşa cum au făcut bucătarii de aici. Am învăţat să pun guleraşe pe borcane“, a declarat Liliana Gâţ, din Bucureşti.

Bucătarul-şef Bogdan Şilochi de la terasa-restaurant „Ceasu’ Rău“ din Braşov alege cu atenţie gogoşarii. „Contează momentul când sunt cumpăraţi şi zona de provenienţă. Cei mai buni nu sunt cei foarte copţi, ci roşu spre vânăt. De asemenea, oţetul nu se fierbe, se pune cu apă rece, pentru iarnă. Amestecul se pune fierbinte doar pentru cei care vor să mureze mai rapid gogoşarii“, a afirmat Şilochi.

130 de lei borcanul

Toate borcanele expuse la Gura Diham sau la „Ceasu’ Rău“ sunt de vânzare, însă vor putea fi cumpărate numai în preajma Crăciunului.

Un borcan de 3 litri costă în jur de 130 de lei, iar unul de 800 de mililitri între 60 şi 65 de lei. Pentru consumul din restaurante, bucătarii au pus murături şi la butoaie, după aceleaşi reţete precum cele expuse.

Modelele după care aranjăm legumele şi fructele diferă de la an la an. Am pus murături asortate, cu gogonele, conopidă, castraveţi, struguri şi ardei capia.
Răzvan Grigore
bucătar

image
image

Care sunt reţele pe care bucătarii le respectă cu stricteţe, AICI.

Citeşte şi:

Timisoara: Covrigei pentru timişorenii biomaniaci

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite