Doi arădeni, cu caiacele pe Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După pregătiri care au durat un an, doi arădeni pleacă în aventura vieţii lor. Călin Nica (40 de ani) şi Reinhardt West (60 de ani) vor porni în această săptămână într-o expediţie pe Dunăre, fluviu pe care îl vor străbate cu caiace individuale, de la izvoarele din Germania şi până la vărsarea în Marea Neagră.

Cei doi prieteni vor străbate şase ţări - Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia şi România - şi vor trece prin 214 localităţi. În total, 2.860 de kilometri, într-o expediţie care este, după spusele lor, o premieră pentru România, având în vedere condiţiile în care se va desfăşura călătoria.

Nica şi West sunt susţinuţi de Asociaţia Efect Verde, din care şi ei fac parte. „M-am gândit de mult timp la acestă expediţie, deoarece am citit multe cărţi de aventură.

Mi-am dorit întotdeauna o asemenea expediţie. Călin mi-a povestit ce vrea să facă şi atunci am decis să merg şi eu cu el. De un an o planificăm şi abia aştept să punem barca pe apă. Va fi marea aventură a vieţii noastre. Fiecare are partea aceea de copil în el. Am mai fost în expediţii, dar nu pe distanţe aşa de mari. Apropiaţii mi-au spus că sunt nebun. Ca să mergi cu barca peste 2.000 de kilometri trebuie să ai curaj. Noi încercăm, sănătoşi să fim. Cel mai important lucru este să ne întoarcem cu bine acasă", a mărturisit Reinhardt West.

De povestit nepoţilor

Cei doi au tot ce le trebuie în barcă, mai ales că vor înnopta pe unde vor apuca. Ei şi-au propus să străbată cam 50 de kilometri zilnic. „De-a lungul călătoriei vom cheltui, probabil, aproximativ 1.000 de euro de persoană pentru mâncare şi alte lucruri", crede Călin. „Am ales Dunărea pentru că este o provocare destul de mare să cobori pe ea. Este singurul fluviu pe care îl aveam la îndemână, ca să spun aşa.

Şi mai provocator e faptul că străbate atâtea ţări şi atâtea capitale. Merită încercat. Ideea mi-a venit când coboram cu canoea pe Mureş şi mi-am dat seama că ar fi o excursie pe care să o ţinem minte, să avem ce povesti nepoţilor. Am ales Dunărea ca să realizăm ceva adevărat. Am început să studiem, să vedem harta. Am schimbat tipul de ambarcaţiune, întrucât iniţial ne gândeam să plecăm cu o canoe, dar nu era potrivită pentru expediţia asta. Prin urmare, am am ales caiacul acesta performant", a explicat Călin Nica, iniţiatorul ineditei expediţii.

Expediţia se va încheia pe 22 iulie

Nica mai spune că reuşita călătoriei ar însemna o premieră românească: „Asta se datorează distanţei parcurse pe Dunăre, a intervalului de timp în care se desfăşoară expediţia şi a faptului că nu avem susţinere logistică on road în paralel cu traseul parcurs. Noi n-avem avem informaţii că s-a mai făcut aşa ceva de către un echipaj românesc".

Pe lângă suma de 1.000 de euro de persoană, bani necesari în timpul expediţiei, cei doi au mai cheltuit câte 2.000 de euro pe echipamente. Banii provin din venituri proprii şi din sponsorizări.

Arădenii vor pleca astăzi spre Germania. Pe data de 27 mai, temerarii vor fi deja pe apă. Călin Nica şi Reinhardt West estimează că vor încheia expediţia pe 22 iulie. Traseul pe care îl vor urma este Ulm (Germania) - Marea Neagră (România). 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite