Antropolog Vintilă Mihăilescu: România este o societate post - ţărănească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă la statisticile de gen de pe piaţa muncii stăm bine, antropologul Vintilă Mihăilescu spune că stăm foarte prost la celelalte categorii, în special la participarea femeilor în politică.

Per total, atrage el atenţia, “cu un indice de inegalitate de gen de 0,478, România se află mai degrabă în grupa ţărilor fostei Uniuni Sovietice, precum Federaţia Rusă sau Ucraina, decât în aceea a statelor post-socialiste din Europa Centrală şi de Est. Iar capitolul unde stăm cel mai prost este reprezentarea parlamentară a femeilor, unde ne apropiem mai degrabă de...Libia”!


Tinerii, “criză de statut social”


“Nu există o explicaţie simplă la această situaţie, de genul sunt misogini”, crede antropologul Vintilă Mihăilescu. “Ar trebui să mergem imediat mai departe şi să întrebăm de ce ? O cercetare realizată de departamentul de cercetare al canalului Discovery ne oferă însă un element mult mai util: dintre toţi tinerii din Europa, cei din Romania, deşi îşi doresc să petreacă cât mai mult timp liber cu prietenii, sunt şi cei mai «familisti», mai preocupaţi de rolul de «cap de familie» (aproximativ 75% au răspuns că “cel mai important lucru este sa-ţi întreţii familia”, faţă de o medie europeană de doar 26%). Cercetatorii de la Discovery au numit acest tip «pressured provider»; la noi s-a tradus prin “tradiţionalişti”, ceea ce este doar pe jumătate adevărat. Tinerii din România se află în mare masură, de fapt, într-o criză de statut social, între dorinţa de a fi «bărbatul casei» şi aceea de a fi «băieţi de băieţi». De unde ni se trage ? În mare parte, din faptul că suntem cea mai mare (procentual) populaţie agricolă şi rurală din Europa, că nici măcar comunismul nu a reuşit, de fapt, proletarizarea masivă a ţărănimii în România, aşa cum şi-a dorit, iar acum suntem într-o fază complicată de soceitatea post - ţărănească”.

Tabel cu numărul şi procentele femeilor şi bărbaţilor din parlamentele naţionale din UE

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite