Angajatorii cred că restructurările vor continua şi-n următorii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerii de top din Europa Centrală şi de Est sunt sceptici în ceea ce priveşte redresarea economică, 42% din intervievaţii unui studiu fiind de părere că restructurările vor continua în această zonă.

Studiul Best Employers, realizat de firma de consultanţă în resurse umane Hewitt Associates, arată că atât managerii, cât şi angajaţii sunt prudenţi faţă de semnalele econonomice şi nu sunt foarte optimişti în privinţa viitorului.
42% din cei 2.700 de managerii cuprinşi în studiul Best Employers se aşteaptă ca anii viitori să continue restructurările de personal, iar 64% din ei consideră ca foarte probabile noi reduceri de bugete şi resurse. Aceşti manageri se tem că organizaţiile vor deveni mai vulnerabile şi vor pierde profesionişti în perioada redresării.
De cealaltă parte, angajaţii sunt la rândul lor îngrijoraţi de ceea ce ar putea urma, în pofida semnelor bune înregistrate în primele luni ale anului.
Studiul arată că salariaţii se tem mai mult decât anul trecut că şi-ar putea pierde locul de muncă, încrederea în siguranţa postului fiind cu 4% mai mică decât cea înregistrată în studiul din 2009. Cei mai speriaţi sunt angajaţii din Ucraina (unde scăderea încrederii în siguranţa jobului a scăzut cu 17%), Bulgaria (o scădere cu 12%) şi Ungaria (-6%).
În pofida acestor  perspective sumbre, comportamentul angajaţiilor performanţi se va schimba, crede Rita Veres, coordonator de proiecte în cadrul firmei Hewit Europa. Pe măsură ce criza se prelungeşte, ei îşi vor depăşi teama de a-şi schimba jobul, astfel încât angajatorii trebuie să găsească soluţii pentru păstrarea şi motivarea salariaţilor performanţi: “Angajaţii îşi vor reconsidera opţiunile de carieră şi vor analiza cu mare atenţie în ce măsură doresc să depună eforturi suplimentare pentru companie. Ei vor reflecta la acţiunile din ultimul an ale firmei şi, în unele cazuri, îşi vor reconsidera loialitatea”, spune Rita Veres.
Firmele care au adoptat o poziţie activă au preferat să recruteze talentele din companiile concurente care au dificultăţi şi au reuşit, astfel, să-şi crească cota de piaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite