Angajaţii CFR Infrastructură, somaţi să-şi ia o zi liberă neplătită pe săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariile angajaţilor CFR Infrastructură ar putea fi reduse cu 20 - 25% prin diminuarea programului săptămânal de lucru cu o zi.

"Negociem cu doamna ministru (Anca Boagiu, ministrul Transporturilor n.r.) propunerea de a se reduce săptămâna de lucru cu o zi pentru ca numărul persoanelor concediate să fie mai mic", a declarat pentru adevarul.ro Ion Popescu, preşedintele CNS "Meridian" la care sunt afiliaţi angajaţii CFR Infrastructură.

Surse din cadrul CFR Infrastructură ne-au declarat că angajaţii au fost somaţi să îşi facă cereri pentru efectuarea unei zile neplătite de concediu pe săptămână.

"Sunt mulţi care mai au de luat  zile de concediu, dar acum se fac presiuni să ne facem cerere, de bunăvoie, pentru a ne lua o zi liberă neplătită, un lucru ilegal. În ianuarie se anunţă  disponibilizări, iar cei care care nu depun cerere de concediu, sigur o să fie pe lista restructurărilor", ne-a declarat o sursă din cadrul CFR SA.

Reprezentanţii sindicatului afirmă însă că ei nu sunt de acord cu diminuarea programului de lucru.

"Noi nu suntem de acord cu reducerea cu o zi a programului de lucru pentru că ar însemna un salariu cu 20 - 25% mai mic. Urmează să avem săptămâna asta o întâlnire cu doamna ministru pentru a negocia concret pe puncte programul de rentabilizare a CFR-ului", afirmă Ion Popescu.

Potrivit înţelegerii cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, bugetul CFR SA (CFR Infrastructură) ar urma să fie diminuat cu 10%, reprezentând 70 de milioane lei.

Vizaţi de măsură sunt 15.000 de salariaţi din cei aproape 25.000 ai companiei.

 Ministerul Transporturilor vrea să rectifice bugetul CFR SA pentru anul în curs, astfel încât pierderile companiei să fie de peste două ori mai mici faţă de cele estimate iniţial, respectiv de 350 milioane lei faţă de 748,39 milioane lei, potrivit unui proiect de HG elaborat de instituţie săptămâna trecută. CFR SA a încheiat anul trecut cu pierderi de 1,04 miliarde de lei, în creştere cu 12,5% faţă de 2009.

CFR SA se află pe lista companiilor monitorizate de FMI. Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional să închidă şi 20% din liniile de cale ferată aflate în administrarea CFR, reprezentând aproximativ 4.000 de kilometri, dacă nu găseşte un investitor care să asigure întreţinerea acestora.

La începutul lunii iulie, Guvernul a decis închiderea a aproximativ 1.000 de kilometri tronsoane feroviare considerate nerentabile şi închirierea altor circa 1.000 kilometri de linii de cale ferată, estimând că operaţiunea va genera economii de 109 milioane lei în bugetele companiilor CFR.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite