Angajaţii din Sănătate, printre cei mai stresaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domeniul medical este o profesie cu risc mult mai mare faţă de altele. Un studiu efectuat recent pe lucrătorii de la Puls Medica arată că, în afară de presiunea timpului şi expunerea permanentă la problemele de sănătate ale oamenilor, aceşti angajaţi au multe vulnerabilităţi personale.

Studiul a fost făcut pe medicii, asistentele, şoferii ambulanţelor şi personalul de conducere de la compania Puls Medica. S-au evaluat atât factorii de risc de la locul de muncă cât şi vulnerabilitatea individuală faţă de stres (perfecţionismul – nevoia de a face lucrurile cât mai bine, gânduri autocritice, anxietatea socială – teama de evaluare negativă, teama de eşec, disconfortul personal sau în relaţia cu autoritatea).

Studiul a indicat faptul că foarte mulţi angajaţi (în jur de 60%) au ca vulnerabilitate personală perfecţionismul. Un al doilea astfel de factor este reprezentat de autocritică (32%). Din segmentul factorilor de risc de la locul de muncă, zona cu cel mai mic scor este cea legată de percepţia asupra controlului în luarea deciziilor.

Evaluarea efectuată în cadrul acestui proiect confirmă rezultatele altor studii din USA, Canada, Australia. Toate indică faptul că factorii de risc în domeniul serviciilor de sănătate sunt mai degrabă de natură emoţională (presiunea timpului, efectele emoţionale ale expunerii permanente la problemele de sănătate ale oamenilor etc.). Astfel, un studiu realizat în 2002 de Center for Health Promotion din Canada arată faptul că 3 din 10 angajaţi au o problemă de natură emoţională anual. Cele mai frecvente sunt stările de anxietate şi depresie.Aşadar domeniul medical este o profesie cu risc mult mai mare comparativ cu alte profesii.

Cele mai multe studii indică faptul că domeniile cele mai expuse la stres emoţional sunt domeniul bancar, medical şi relaţiile cu publicul. Iar problemele de sănătate emoţională şi socială se anticipează că vor deveni cele mai frecvente boli profesionale începând cu anul  2020, ca urmare a globalizarii şi tehnologizării (arată un studiu realizat de National Institute of Occupational Health and Safety, USA, 2005).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite