Angajaţii BCR fac primul pas spre grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi este cea de-a doua zi în care angajaţii celei mai mari bănci din România se află în grevă japoneză. Trei sferturi din angajaţii Băncii Comerciale Române (BCR), membri ai

Astăzi este cea de-a doua zi în care angajaţii celei mai mari bănci din România se află în grevă japoneză. Trei sferturi din angajaţii Băncii Comerciale Române (BCR), membri ai Federaţiei Sindicatelor Independente (FSI), au recurs la protest, nemulţumiţi de programul de lucru, de neplata orelor suplimentare şi de nerespectarea repausului săptămânal.

Practic, protestatarii îşi desfăşoară activitatea în condiţii normale, purtând pentru trei zile doar câte o banderolă albă pe braţ. Acesta este primul pas către ceea ce ar putea fi o grevă generală, care s-ar declanşa dacă revendicările sindicaliştilor nu ar fi satisfăcute.

În ciuda divergenţelor existente între cele două părţi, posibilitatea declanşării unei greve generale nu intră "deocamdată" în discuţie, susţine Ciprian Ionescu, liderul de sindicat.

Totuşi, acesta a precizat faptul că există şi alte forme de protest pe care sindicatul le poate avea în vedere.

Salariaţii celei mai mari bănci din România acuză conducerea instituţiei de politici de personal nedrepte. În replică, managementul susţine că acţiunea nu se justifică

Orele suplimentare neplătite, lipsa repausului săptămânal şi disponibilizările sunt principalele probleme care au dus la declanşarea protestului angajaţilor BCR.

Astăzi este cea de-a doua zi în care angajaţii celei mai mari bănci din România se află în grevă japoneză. Nemulţumirile legate de programul de lucru, neplata orelor suplimentare, nerespectarea repausului săptămânal şi inegalităţile salariale i-au determinat pe o parte dintre angajaţii Băncii Comerciale Române (BCR), membri ai Federaţiei Sindicatelor Independente (FSI), să recurgă la proteste.

Practic, protestatarii îşi desfăşoară activitatea în condiţii normale, purtând doar câte o banderolă albă pe braţ.

Întrebaţi care sunt motivele pentru care participă la această acţiune sindicală, funcţionarii de la ghişeu refuză să dea mai multe detalii, însă nu neagă faptul că nemulţumirile legate de salarii sunt principala cauză. "Nu îi interesează de noi, de salariile noastre, vor numai profit", a îndrăznit totuşi să spună o casieră dintr-o sucursală situată într-un cartier bucureştean.

"Majoritatea salariaţilor BCR îşi încep munca la ora 9.00 şi o termină în jurul orei 20.00, fără a li se plăti orele suplimentare sau a fi compensate cu zile libere. Foarte mulţi angajaţi şi-au luat concedii medicale din cauza stresului prea mare", susţine Ciprian Ionescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Independente din cadrul BCR.

Comunicare proastă sindicat - patronat

Pe de altă parte, patronatul este de părere că protestul iniţiat ieri de către membrii sindicatului nu se justifică atât timp cât conducerea băncii este deschisă dialogului dintre părţi.

În plus, reprezentanţii BCR au subliniat faptul că, deşi săptămâna trecută a făcut sindicatului mai multe propuneri privind problemele aflate în discuţie, până în prezent nu au primit niciun răspuns din partea acestuia.

Sindicatul pregăteşte alte forme de protest

În replică, liderul FSI ne-a declarat faptul că răspunsul conducerii a fost adresat direct salariaţilor, prin intermediul mijloacelor interne de comunicare, şi nu reprezentanţilor sindicali. "Practic, nu s-a ţinut cont că salariaţii sunt reprezentaţi prin sindicat, s-a trecut peste sindicat şi s-a ales varianta directă, care oricum nu putea produce efecte pentru motivul invocat", a explicat Ionescu.


În cadrul ultimei întâlniri avute, sindicaliştii i-au invitat pe reprezentanţii băncii să înainteze o propunere în scris care să conţină soluţii de rezolvare a respectivelor solicitări, însă sindicatul nu a primit până la data declanşării protestului niciun răspuns.

În ciuda divergenţelor existente între cele două părţi, posibilitatea declanşării unei greve generale nu intră încă în discuţie. "În sensul dispoziţiilor legale, nu există un conflict de interese, ci doar o divergenţă cu privire la modul în care patronatul înţelege problemele salariaţilor. În consecinţă, nu se poate discuta despre o posibilă grevă generală", a declarat pentru "Adevărul" liderul sindical.

Totuşi, acesta a precizat faptul că există şi alte forme de protest pe care sindicatul le poate avea în vedere. "Următoarea formă de protest va fi comunicată doar în momentul luării unei decizii privind aplicarea acesteia.

Aşteptăm să treacă cele trei zile de protest pentru a lua o hotărâre", a adăugat Ionescu. Sindicatul susţine o participare de 90% din angajaţi la protest, în timp ce conducerea una de 60-75%.

Disponibilizările continuă

Printre nemulţumirile salariaţilor aflaţi în grevă japoneză se numără şi disponibilizările masive anunţate de conducere. Pentru a creşte eficienţa operaţiunilor şi calitatea serviciilor, banca a decis ca până la finele acestui an, numărul salariaţilor să scadă la 8.200, aproape cu un sfert mai puţin faţă de nivelul înregistrat la mijlocul anului trecut (10.600 de angajaţi).

În momentul de faţă, în cele 588 de unităţi ale băncii lucrează 9.562 de angajaţi. Astfel, cu un raport de 16,26 angajaţi pe unitate, cea mai mare bancă din sistem după active este supradimensionată din punctul de vedere al personalului. În comparaţie, următoarele două bănci din sistem, BRD şi Raiffeisen Bank, au un raport angajaţi/unitate de aproximativ 9,8, respectiv 13.

Inegalităţiile salariale descriu o situaţie pe care mulţi dintre angajaţii BCR o consideră injustă. Unii salariaţi cu un an sau doi vechime au salarii mult superioare celor cu vechime mai mare, deşi sunt încadraţi pe aceeaşi funcţie.

O altă problemă semnalată de membrii sindicatului este legată de faptul că grilele de salarizare elaborate de patronat sunt doar orientative, şi nu obligatorii. În ciuda nemulţumirilor salariale care ies la iveală, BCR ocupă a doua poziţe într-un top al celor mai atractivi angajatori din sectorul bancar, după Banca Transilvania, instituţia de credit fiind preferată de aproape 11% dintre respondenţii unui sondaj realizat de BankingJobs.

Scurt istoric al grevelor din sectorul bancar

2005

Reprezentanţii sindicatelor din CEC au ameninţat cu încetarea activităţii în sucursale dacă salariile celor 9.000 de angajaţi nu vor fi majorate cu 25%.

În acelaşi an, Sindicatul Raiffeisen Bank a iniţiat un protest pe motiv că administraţia băncii a luat "decizii abuzive şi unilaterale", în defavoarea salariaţilor.

2008

Angajaţii BRD ameninţau la începutul acestui an cu declanşarea unei greve, din cauza refuzului patronatului de a negocia noi salarii. Salariaţii se plângeau că remuneraţiile nu au mai fost mărite de doi ani. În plus, angajaţii susţin că nu există un pachet competitiv de stimulente, deşi lucrează adesea peste program.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite