Amenzi mai mari pentru încălcarea drepturilor femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, vrea să sancţioneze mai aspru discriminarea pe motive de natură sexuală
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, vrea să sancţioneze mai aspru discriminarea pe motive de natură sexuală

Amenzile pentru tratament discriminatoriu pe bază de gen cresc până la un maxim de 100.000 de lei, adică de şase ori valoarea celei mai mari sancţiuni posibile acum, potrivit unui proiect de lege pe care Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) l-a lansat spre dezbatere.

Este vorba de modificări aduse Legii privind egalitatea de şanse şi tratament între bărbaţi şi femei. Legea defineşte discriminarea pe bază de sex drept  „discriminarea directă şi discriminarea indirectă, hărţuirea şi hărţuirea sexuală a unei persoane de către o altă persoană la locul de muncă sau în alt loc în care aceasta îşi desfăşoară activitatea".

Nu pot fi făcute diferenţe între bărbaţi şi femei, spune legea, nici la angajare şi nici la concediere, promovare sau salarizare.

Proiectul prevede sancţionarea oricărei forme de discriminare bazată pe criteriul de sex, fie că este vorba de sectorul de stat, sau de cel privat, de domeniul muncii, educaţiei, sănătăţii, culturii şi informării sau politicii.

Este interzisă discriminarea femeilor însărcinate sau aflate în concediu de maternitate, mai spune proiectul, şi nicio instituţie sau firmă nu are voie să ceară la angajare un test de graviditate sau  să o oblige pe candidată să semneze un document prin care să promită că nu va rămâne însărcinată şi nu va naşte în timpul contractului de muncă.

De asemenea, contractele colective de muncă vor conţine de acum încolo, în mod obligatoriu, prevederi prin care se interzic faptele de discriminare, precum şi clauze privind  modul de soluţionare a reclamaţiilor  făcute de persoane discriminate, hărţuite etc.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite