Ambasadorii au „binecuvântarea“ Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toţi cei şase viitori ambasadori au primit avizul Parlamentului
Toţi cei şase viitori ambasadori au primit avizul Parlamentului

Comisiile de Politică Externă ale Parlamentului au dat aviz pozitiv primelor şase persoane, dintre cele 17 propuse de MAE pentru posturi de ambasador.

Primul care a primit „binecuvântarea" senatorilor şi deputaţilor a fost Vasile Gheorghe Popovici, propus ambasador în Portugalia. Diplomatul a spus că printre priorităţile sale se numără şi creşterea schimburilor economice româno-portugheze cu circa 50% anual. „La capitolul politico-diplomatic (...) îmi propun schimburi la nivelul Parlamentelor, al grupurilor de prietenie", a declarat Popovici.

Cerşetoria, combătută prin cultură

El le-a atras atenţia aleşilor din comisiile de politică externă că în Portugalia există probleme legate de apariţia cerşetorilor români pe străzi. A oferit şi soluţia: „Trebuie să parăm printr-un efort de comunicare şi activităţi culturale". Popovici a studiat Filologia la Timişoara, apoi şi-a luat doctoratul în Litere la Universitatea „Babeş - Bolyai" din Cluj, fiind autorul mai multor volume de critică literară. A îmbinat, o vreme, cariera didactică cu cea de parlamentar. A fost consul general al României la Marsilia, iar din 2005 a ocupat postul de ambasador în Maroc.

Diplomaţia „gazului"

Şi Daniel Cristian Ciobanu, propus de MAE ambasador în Azerbaidjan, i-a convins pe parlamentari că este potrivit pentru acest post. Fost secretar I la Ambasada în Federaţia Rusă, Ciobanu a promis că va face eforturi pentru „expansiunea companiilor cu capital românesc în Azerbaidjan şi sprijinirea companiilor româneşti aflate în această ţară". El a declarat că va promova „conceptul de diplomaţie energetică", prioritatea sa fiind conducta de gaz AGRI (Azerbaidjan-Georgia-România).

35 de ani în branşă

Aviz unanim în comisii a primit Radu Onofrei, propus ambasador în Turcia. „Voi acorda o atenţie deosebită statutului de nod energetic pe care Turcia se străduieşte să şi-l consacre", le-a spus el parlamentarilor. Absolvent al Facultăţii de limbi romanice, clasice şi orientale din Bucureşti şi al Institutului de Ştiinţe Politice al Universităţii din Alger, Onofrei şi-a început cariera diplomatică în MAE, în 1979 ca ataşat la Direcţia pentru Orientul Mijlociu şi Asia. În cei 35 de ani de diplomaţie a fost ambasador la Cairo, la Londra şi la Amman.

Simona Mariana Ioan, propusă ambasador în Maroc, a primit şi ea acceptul parlamentarilor, la fel şi Daniel Ioniţă în Regatul Norvegiei. Acesta a promis că va face tot ce poate să elimine restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii. El a mai adăugat că doreşte să reînfiinţeze postul de ataşat de interne la Ambasada din Norvegia în contextul în care fenomenul cerşetoriei a luat amploare. Pentru conducerea reprezentanţei diplomatice române din Bosnia şi Herţegovina a primit undă verde Filip Teodorescu, ambasador în Republica Moldova în vremea preşedinţiei lui Vladimir Voronin. În aprilie 2009 a fost declarat persona non grata, fiind obligat să părăsească în 24 de ore ţara vecină. 

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite