Alina se simţea de mică bărbat în trup de femeie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbarea organului genital s-a făcut folosindu-se muşchi şi ţesut de pe antebraţ
Schimbarea organului genital s-a făcut folosindu-se muşchi şi ţesut de pe antebraţ

Tânăra care a suferit, la 1 iunie, o intervenţie chirurgicală pentru schimbare de sex suferea de transsexualism, fiind diagnosticată cu tulburare de personalitate. Silvia-Alina s-a judecat cinci ani cu Consiliul Local al Municipiului Galaţi pentru a putea face operaţie de schimbare de sex şi pentru a-şi schimba numele în Silviu-Alin.

Silvia-Alina (35 de ani) a simţit încă din copilărie tulburări fizice şi psihice şi s-a internat de mai multe ori în spital cu „simptome" de transsexualism.

Specialiştii de la Clinica de Endocrinologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Spiridon" Iaşi, care au consultat-o în mai 2005,  au arătat că aceste tulburări ale identiţăţii sale s-au relevat din copilărie.

Din discuţiile şi analizele efectuate la clinică a rezultat că în cazul Silviei-Alina este vorba de un bărbat într-un trup de femeie, în termeni de specialitate „o identitate de gen şi de rol sexual masculin, într-un fenotip feminin".

Două expertize de specialitate

Înarmată cu biletul de externare de la „Sf. Spiridon" şi cu zeci de documente privind trecutul său medical, tânăra a cerut acordul magistraţilor pentru a putea să-şi schimbe sexul.

Ea a cerut instanţei să dispună efectuarea a două expertize de specialitate: una psihiatrică - pentru a începe demersurile eventualei schimbări a sexualui - şi una medico-legală, care să stabilească în urma investigaţiilor biologice existenţa transsexualismului.

Citat ca pârât, Consiliul Local al Municipiului Galaţi nu a depus întâmpinare în această cauză inedită.

„Din punct de vedere biologic, nu sunt probleme în schimbarea fenotipului feminin în cel masculin, în consens cu identitatea de gen. Ţinuta relativ ordonată este considerată concordantă a sexului masculin", au arătat rezultatele expertizelor medicale efectuate în cazul tinerei devenită bărbat în urmă cu doar câteva zile.

Concluziile expertizei psihiatrice au întregit portretul medical al Alinei-Silvia: tulburare de personalitate de tip mixt şi modificări comportamentale de tip transsexual. La 3 noiembrie 2006, Judecătoria Galaţi a admis cererea femeii de a face o operaţie de schimbare a sexului.

Schimbarea de nume

Alina-Silvia a început demersurile în vederea schimbării sexului. Primul pas a fost la Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias", unde, în aprilie 2007, a suferit o operaţie de îndepărtare chirurgicală a uterului şi a trompelor uterine.

A urmat, la scurt timp, o altă operaţie la Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti când i-a fost extirpat vaginul. În toată această perioadă, Alina-Silvia a urmat un tratament medicamentos pe bază de hormoni, pentru creşterea testosteronului din corp.

La 21 decembrie 2010, Judecătoria Galaţi a decis schimbarea, în certificatul de naştere, a prenumelui Alina-Silvia în Alin-Silviu.

„Delimitarea bărbat-femeie nu mai există"

O altă tânără a cerut magistraţilor din Alba, în 2008, să-şi poată schimba sexul, dar solicitarea ei a  fost respinsă. Expertizele medicale în cazul Vioricăi (42 de ani) au arătat că femeia are diagnosticul de transsexualism. „Analiza unei cereri de autorizare a schimbării sexului are implicaţii atât morale, având în vedere că ţara noastră are o populaţie în procent de 80% ortodoxă, cât şi sociale, întrucât în urma unei asemenea autorizări de schimbare a sexului persoanei i se eliberează un nou act de identitate, în care îi este trecut sexul nou, psihologic, care diferă de cel biologic, cu posibilitatea pentru transsexuali de a se căsători şi de a adopta copii. O asemenea perspectivă creează o lume în care delimitarea dintre sexul bărbătesc şi cel femeiesc nu mai există", au mai motivat judecătorii.

6 operaţii de schimbare de sex s-au efectuat în România în ultimii 17 ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite