Alimentele de bază se scumpesc după bunul plac al producătorilor. Vezi aici cu cât

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anual, după fiecare recoltă agricolă, procesatorii ies la rampă cu anunţuri privind majorarea preţurilor la produsele alimentare. Uleiul, pâinea şi carnea de porc vor fi mai scumpe din această toamnă, producătorii invocând motive precum anul agricol slab, cotaţiile bursiere sau seceta din Rusia.

Oricum ar arăta producţia de cereale, procesatorii de alimente sunt veşnic nemulţumiţi şi ameninţă în fiecare an că vor scumpi alimentele. Anul acesta, recolta nu a fost cea mai bună, dar nici cea mai slabă, dar procesatorii au păstrat tradiţia cu care ne-au obişnut şi au anunţat deja că vor scumpi produsele la poarta fabricii cu cel puţin 15%.

Citeşte şi:

Cel puţin 110 lei cheltuiesc părinţii pentru prima zi de şcoală. Vezi aici cât costă rechizitele

Aproape o sută de fermieri au huiduit Guvernul în faţa Prefecturii

Producţia de grâu este mai mică cu 30-40% decât anul trecut, dar cea de floarea-soarelui este mult mai bună decât în 2009. Producătorii de alimente nu ţin cont că puterea de cumpărare a românilor a scăzut, de la începutul anului, cu aproximativ 20%, că şomajul a crescut considerabil şi că am mai asistat la o majorare de peste 5% la toate produsele, în urma majorării TVA şi ameninţă din nou cu scumpiri.

Carne mai scumpă de Crăciun

Cei mai vehemenţi sunt cei din industria uleiului, a panificaţiei şi a cărnii de porc. Astfel, producătorii de ulei au majorat preţurile începând de ieri cu 15%, cei din panificaţie vor să scumpească pâinea cu până la 30% din această lună, iar crescătorii de porci şi procesatorii de carne vor apela şi ei la majorări de preţuri în maximum două luni.

„Mai stăm două luni cu actualele preţuri. Apoi ne vom decide cu cât vom scumpi, în funcţie de preţul cerealelor şi de cum va evolua salariul minin", a anticipat Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Cărnii de Porc.

Şi Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB), pune scumpirile tot pe seama preţurilor cerealelor care au crescut cu peste 50% la nivel internaţional. Cu toate acestea, şeful ANAMOB recunoaşte că producătorii recurg anual la ameninţări, uneori nejustificate, în ceea ce priveşte scumpirile alimentelor de bază. „­Într-adevăr, după fiecare campanie agricolă, procesatorii spun că vor scumpi produsele alimentare, însă de data aceasta chiar nu se mai poate, deoarece totul depinde foarte mult de piaţa internaţională a cerealelor", afirmă Marin.

Şi Ştefan Niculae, preşedintele Confederaţiei Agrostar, spune că preţul pâinii va creşte din această lună cu până la 30%. „Nu cred că scumpirea este justificată în totalitate. Acum trei-patru, ani grâul a costat şi 20 de bani kilogramul şi nu a ieftinit niciun producător pâinea", declară Niculae.

Scumpiri nejustificate

Chiar şi ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, consideră nejustificată scumpirea produselor alimentare. „Nu consider că această majorare a preţului pâinii cu 30%, anunţată de producători, este justificată de vreun factor economic. Deşi nu avem încă situaţia finală în privinţa calităţii grâului, din datele pe care le avem, doar 20-25% din recolta totală nu va putea fi folosită în panificaţie", a declarat Mihai Dumitru, ­citat de Agerpres.
Ministrul a precizat că întotdeauna în campaniile de recoltare apar declaraţii interesate de majorări pentru orientarea preţurilor într-un anumit sens.

Producătorii de lactate sunt mai prudenţi

Există şi reprezentanţi din alte ramuri ale industriei alimentare, precum producătorii de lactate, de carne de pasăre, de ouă sau de zahăr, care spun că ar fi tentanţi să majoreze preţurile, dar nu-şi permit, deoarece le e teamă ca piaţa să nu fie invadată de importuri. „Nu putem creşte preţurile atâta vreme cât piaţa nu ne permite. Afirmaţiile de genul «Scumpim!» sunt dezechilibrate în această perioadă când puterea de cumpărare a scăzut considerabil", afirmă Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări.

„Nici vorbă de scumpiri, deoarece consumatorul român nu mai poate suporta o majorare de preţ", adaugă Valentin Blănaru, directorul general al Patronatului Laptelui.
Totodată, Emilian Dobrescu, directorul general al producătorului de zahăr Agrana România şi preşedintele Patronatului Zahărului, întrevede până la sfârşitul anului o majorare a preţurilor de maximum 1-2%, ca urmare a scumpirii zahărului brut şi a evoluţiei cursului valutar.

"La fiecare campanie de recoltare sau când anumite interese o cer, există voci care lansează zvonuri alarmiste despre scumpiri."
Mihail Dumitru ministrul Agriculturii

Călătoriile cu trenul şi cu metroul, mai scumpe cu 8% din 15 septembrie

Din 15 septembrie vom plăti cu 8% mai mult pentru o cartelă de metrou şi un bilet la tren. Anunţul a fost făcut, ieri, de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. Motivul? Guvernul s-a angajat faţă de FMI că va creşte tarifele practicate de zece companii publice care înregistrează cele mai mari pierderi, inclusiv de CFR Călători şi Metrorex. Însă Executivul nu este la prima majorare din acest an.

Tariful pentru transportul cu metroul şi trenurile CFR a mai crescut şi la începutul lunii iulie, cu aproape 4%. Atunci, autorităţile au dat vina pe creşterea TVA. Ultima scumpire a cartelelor de metrou a avut loc în luna aprilie 2009, cu 7%. În cazul CFR, cea mai recentă creştere a tarifului perceput pentru biletele de tren, cu 8%, s-a produs la 1 septembrie 2007. Propunerile iniţiale privind creşterile de tarife la CFR Călători şi Metrorex erau de 8-11%.

Preţul grâului pe bursă, majorat de speculatori

Cotaţiile internaţionale la grâu au urcat la cote alarmante în august, chiar şi cu 62% faţă de luna iunie, din cauza secetei din Rusia, Ucraina sau Kazah­stan. Astfel, tona de grâu a ajuns să se tranzacţioneze şi cu 200 de euro. Analiştii citaţi de „Financial Times" spun că jocurile de la bursă ale speculatorilor au făcut ca preţul să explodeze. În plus, producătorii au preferat să-şi ţină grâul în depozite mizând pe un preţ tot mai mare.

Sub ameninţarea Rusiei care a interzis exporturile de cereale la mijlocul lunii şi a Ucrainei care plănuia o mişcare similară, costul unei tone de grâu a continuat să se aprecieze. Mai mult, experţi ai Băncii Mondiale chiar au avansat o teorie alarmantă - suntem aproape de o nouă criză a alimentelor, precum cea din 2007-2008. Atunci, state precum Rusia sau Argentina au interzis livrările de cereale către Egipt, cel mai mare importator de grâu, şi Arabia Saudită, iar preţul la produse precum pâinea a explodat, cauzând chiar proteste de stradă.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite