Alexandru Popa, cel mai bun absolvent pe care l-a avut vreodată Universitatea Stanford

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bun absolvent pe care l-a avut vreodată Stanfordul, universitate americană de renume mondial, e un român. Îl cheamă Alexandru Răzvan Popa şi, în timpul studenţiei pe tărâm american,

Cel mai bun absolvent pe care l-a avut vreodată Stanfordul, universitate americană de renume mondial, e un român. Îl cheamă Alexandru Răzvan Popa şi, în timpul studenţiei pe tărâm american, a bătut multe recorduri. În patru ani de zile, a obţinut imposibilul, adică două diplome de Bachelor şi un titlu de Master: Bachelor of Arts and Science in Management Science & Engineering, Bachelor or Arts and Science in Economics şi Master of Science în Management Science & Engineering. Aceasta în condiţiile în care un tânăr obişnuit abia reuşeşte să primească o singură diplomă, după patru ani de studiu intens. Media cu care Alex a absolvit Stanford University e şi ea una aparte: 4,06 dintr-un maximum de 4.00, iar când s-a dat citire acesteia, în cadrul festivităţii de absolvire, în sală s-a aşternut tăcerea.

Trei diplome în patru ani de zile
Olimpic internaţional la fizică şi absolvent al Colegiului Naţional "Tudor Vianu" din Capitală, Alex a ştiut ce vrea încă din primele săptămâni petrecute la Stanford, în 1998. "La Stanford, am intrat pe o traiectorie clară chiar din prima zi: voiam ca în patru ani de zile să fac două diplome de Bachelor şi un master. Dacă te uitai însă la programa de curs pe care mi-o propusesem la începutul şcolii şi, în acelaşi timp, la ce era permis conform regulamentului, eu nu puteam să primesc cele trei diplome". Când i-a spus ce are de gând profesorului care-l îndruma, acesta nu l-a susţinut în planul său nebunesc: "În primul semestru, eu am luat mai multe cursuri decât era normal, iar el a scris o recomandare împotriva programului meu de studii, a scris că el consideră că eu nu ştiu ce fac şi că n-o să rezist în ritmul acesta. Ca, după trei semestre, să scrie o altă recomandare în care să spună că n-a mai văzut student ca mine, că atunci când m-am dus la el a crezut că nu ştiu în ce mă bag. Adevărat, poate că nu ştiam. Dar eu cred că, de multe ori, trebuie să sari mai întâi în apă şi să vezi după aceea dacă reuşeşti să te descurci sau te îneci. Nu e o nebunie: dacă nu te împingi să-ţi depăşeşti limitele, n-o să ajungi decât să stai în zona ta de confort, iar din zona asta eu n-am prea văzut multă lume care să facă lucruri importante". Consecvent planului iniţial, Alex strânge credite după credite şi, după doar trei ani, are un număr suficient ca să-şi finalizeze studiile: "În trei ani de zile, am îndeplinit toate cerinţele pentru a absolvi universitatea. Puteam să absolv atunci, dar eu voiam să stau patru ani ca să îmi iau şi masterul".

După Stanford urmează... Harvard
Dacă-i ceri să-ţi confirme că e cel mai bun absolvent de Stanford, evită să-ţi dea un răspuns clar: după ce-ţi înşiră cu nonşalanţă toate realizările şi proiectele sale, îţi spune să judeci tu, şi să judece cititorii. "Eu mi-am văzut de treaba mea, n-am vrut să fiu nici cel mai bun şi, cu siguranţă, n-am vrut să fiu nici cel mai rău. Întotdeauna am fost atras de provocare, de probleme complexe care cer soluţii complexe, în cei patru ani la Stanford am urmărit să ating maximul de performanţă pe care am putut să-l ating". După trei ani de zile petrecuţi în ţară - timp în care a fost consilier pe probleme economice al premierului Adrian Năstase şi preşedinte al Agenţiei Române pentru Investiţii Străine -, Alex Popa s-a întors în 2005 în State ca să-şi desăvârşească traseul educaţional. A schimbat Stanfordul cu o altă universitate de prestigiu şi se află acum la mijlocul programului de MBA de la Harvard Business School. "După un an de zile de MBA, fac vara aceasta un internship la Goldman Sachs & Co., cea mai prestigioasă bancă de investiţii de pe Wall Street şi cea mai puternică din America. Voi fi Investment Associate în cadrul Principal Strategies Group, un grup care investeşte banii băncii pe piaţa de capital şi în companii private".

Alex Popa, tatăl programului Bursa Specială "Guvernul României"
Zecile de tineri care pleacă la studiu în străinătate cu bursa "Guvernul României" au cui să mulţumească: Alex este "tatăl" programului care oferă şansa românilor de elită să se şcolească în universităţi prestigioase din întreaga lume. "Bursa Guvernul României este un proiect pe care l-am început de la zero şi pe care l-am dus prin toate fazele: de la iniţiativă, formarea unei grupe de experţi, redactarea textului legislativ, promovarea legii în guvern, susţinerea ei în parlament, legislaţia secundară şi aşa mai departe. Cel mai mândru am fost când m-am uitat pe listele cu câştigători şi nu erau nici nume de miniştri, nici nume de politicieni ori de persoane publice..."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite