„Teroriştii“ de la Plosca: Bîţică iese la atac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bănuit că i-a trimis unui consătean un colet-capcană, Petre Bîţică neagă acuzaţiile aduse de acesta, ba chiar îl dă în judecată. Constantin Ciolan, un ţăran din Plosca, a primit o bombă artizanală, prin poştă, în ajunul Anului Nou.

Comuna Plosca şi-a căpătat faima de „Afganistan de Teleorman" după ce, în urmă cu o săptămână, răfuiala dintre două familii s-a lăsat cu un atentat cu bombă. Este vorba despre neamul lui „Ciocârlan", destinatarul coletului exploziv, şi clanul Bîţică, presupusul expeditor.

Cândva înrudiţi prin alianţă, actualii duşmani se târăsc prin tribunale, îşi incendiază maşinile şi se învinovăţesc reciproc de tulburarea vieţii de zi cu zi. Apogeul conflictului a fost atins în seara de Revelion, când Constantin Ciolan, zis Ciocârlan, s-au trezit acasă cu un colet exploziv.

„Poştaşul din sat m-a anunţat că am un colet de ridicat. L-am luat, deşi nu aşteptam de nicăieri pachet. L-am adus acasă, era un pachet de mărimea unei cutii de pantofi, i-am tăiat sfoara, l-am desfăşurat şi  înăuntru era o carte, Enciclopedia Britanică. Fiul meu, Gheorghe, chiar a zis, glumind, că o fi vreo bombă. Şi bombă a fost!", a povestit „Ciocârlan".

Locuieşte cu familia

Presupuşii terorişti, Petre (35 de ani) şi Alexandru (37 de ani) Bîţică, au explicat ieri, pentru „Adevărul de Seară", cum de au ajuns să rişte puşcăria în acest caz unic în judeţul Teleorman.

I-am găsit acasă, alături de părinţi, văzându-şi liniştiţi de treburile gospodăreşti. „Nu ştiu nimic despre bomba aia. Ei (familia Ciolan - n.r.) m-au mai acuzat şi că le-am dat foc la maşină, dar nu este adevărat, că eu eram atunci la serviciu. Într-adevăr, în ziua aia, când au primit ei bomba asta, eu eram acasă, mă pregăteam împreună cu familia mea de Revelion", a spus Petre Bîţică.

„Am un copil de crescut, nu sunt vagabond"

„Teroristul" a adăugat că nu înţelege de ce fostul lui cumnat îl urăşte, pentru că nu-şi aminteşte să fi avut vreun conflict. „Eu nu m-am certat niciodată cu el. Noi suntem o familie căreia nu-i plac scandalurile, nu ne batem, nu furăm. A fost cumnatul meu, şi atât. Eu acum am copil de întreţinut, nu sunt vagabond, nu sunt aşa cum zic ei", a explicat Petre. În schimb, îi învinuieşte pe „Ciocârlani" de faptul că şi-a pierdut slujba:

„Din cauza lor, că m-au dat în judecată că, vezi Doamne, le-am dat foc la maşină, mi-am pierdut şi serviciul acum doi ani. Lucram la o firmă de pază în Bucureşti, dar, pentru că a trebuit să merg des la procuratură şi la judecată, am lipsit şi m-au dat afară. Ne judecăm şi acum, am făcut apel".

„Ciocârlan", protejatul preotului

Alexandru, fratele lui Petre, suspect şi el în acest caz, ne arată urmele percheziţiei din locuinţa lui



Mai mult, Bîţică susţine că statutul de ajutor al preotului din sat îl avantajează prea mult pe „Ciocârlan". „Preotul îl ajută atât cu bani, pentru a mă da pe mine în judecată, cât şi cu relaţii. Apoi, orice i se întâmplă, dă vina pe noi. Eu muncesc cu ziua, acum tai lemne prin sat, merg la câmp cu oamenii, ca să câştig un ban. Noi nu am avut probleme în sat. De ce vrea să ne facă rău?", a mai spus Petre.

image

Poliţia şi procurorii alexăndreni au întocmit un cerc de suspecţi, iar casa presupusului atentator, a fratelui său, Alexandru, şi a unei rude a acestora, Alin Bîţică, au fost deja percheziţionate.

„Eu am auzit prima dată că li s-a trimis o bombă prin poştă abia după trei zile. Nu ştiam nimic şi nici nu mă interesează. După aia, mi s-a spus că ne acuză pe noi, pe mine, pe fratele meu şi pe încă unul cu care eu n-am mai vorbit de nu ştiu când. Au venit şi mascaţii la noi. De la mine n-au luat nimic din casă, dar de la fratele meu - da", a declarat Petre Bîţică.

Percheziţie „la sânge"

Alexandru, fratele acestuia, a povestit şi el cum au venit mascaţii şi poliţiştii peste el: „Împânziseră toată strada. Mi-au răscolit casa, s-au urcat şi în pod. Toate hainele dintr-o cameră mi le-au pus în mijloc şi, în camera unde am eu nişte cabluri, cleşti şi ce mai are orice om în casă, au scotocit tot. Până şi în hainele fiului meu au căutat. De la mine au luat o unitate de calculator, care nu mai mergea, iar de la geam mi-au tăiat firul de la lumină ca să ia din el o bucată".

După declaraţiile date la Poliţia din Alexandria, cei doi suspecţi au aflat că anchetatorii ar avea drept probe împotriva lor o înregistrare video. „Cică ar fi obţinut-o de la oficiul poştal din Roşiorii de Vede, de unde se presupune că ar fi fost trimis coletul, şi că în filmare se vede cine ar fi trimis pachetul. Nu mi-au arătat nimic. Dacă au, sigur nu suntem noi", a spus Alexandru Bîţică.

Astăzi, la detectorul de minciuni

După declaraţiile date în faţa organelor de anchetă, cei doi fraţi au venit acasă, în comuna Plosca, şi şi-au văzut liniştiţi de viaţă. Numai că, la plecarea de la poliţie, anchetatorii le-au spus că îi vor chema la detectorul de minciuni. „Ne-a spus că ne cheamă de marţi încolo la detectorul de minciuni. Eu merg oriunde ar fi, pentru că nu sunt vinovat", a adăugat Petre Bîţică. Fratele său l-a aprobat, spunând că nu are nimic de ascuns.

La finalul discuţiilor, Petre Bîţică a declarat că îi va da în judecată pe cei care l-au acuzat de atentat cu bombă. „Acum o să-i dau şi eu pe ei în judecată. Mi-am luat şi avocat", a mai spus bărbatul.

Rezultatele anchetei, în trei zile


Surse din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria, care se ocupă de acest caz, susţin că ancheta se apropie de final şi că cei trei suspecţi, respectiv fraţii Petre şi Alexandru Bîţică, împreună cu verişorul lor, Alin, vor fi puşi sub acuzare cât de curând.

„S-au strâns probe şi documente la dosar şi cred că, până la sfârşitul acestei săptămâni sau, cel târziu, la începutul săptămânii viitoare, vom putea face publice rezultatele anchetei. Mai mult nu putem spune în aces moment, pentru că am putea periclita buna desfăşurare a cercetărilor", a confirmat şi purtătoarea de cuvânt a Parchetului Alexandria, Mihaela Mecleuş.

Atentatul care a zguduit bucătăria lui tanti Doriţa

Familia „Ciocârlanilor“, ţinta piromanilor şi atentatorilor din satul Plosca



Constantin Ciolan, zis „Ciocârlan", a reclamat la Poliţie, în prima zi a acestui an, că era să fie mutilat de un colet exploziv. „Poştaşul din sat m-a anunţat că am un pachet de ridicat. L-am luat, deşi nu aşteptam de nicăieri pachet. L-am adus acasă, era un pachet de mărimea unei cutii de pantofi, i-am tăiat sfoara, l-am desfăşurat şi  înăuntru era o carte, Enciclopedia Britanică. Fiul meu, Gheorghe, chiar a zis, glumind, că o fi vreo bombă. Şi bombă a fost!", a declarat, săptămâna trecută, „Ciocârlan".

El a adăugat că explozia s-a produs atunci când a deschis cartea: „Deodată a pocnit şi a apărut o flacără de o jumătate de metru! Noroc că nu eram cu faţa prea aproape, altfel mă ardea. Fiul meu l-a luat aşa, în flăcări, şi l-a aruncat în curte".

„Am crezut că sare toată casa-n sus!"

Soţia acestuia, Doriţa Ciolan, s-a speriat atât de tare încât spune că era să facă infarct. „Îmi tremura tot corpul. Aveam sarmalele pe aragaz, butelia mergea, am crezut că sare toată casa-n sus", a explicat femeia.

„Ciocârlan" susţine că bomba artizanală, ascunsă în Enciclopedia Britanică, era făcută dintr-o baterie de nouă volţi, un tub de plastic plin cu praf şi o amestecătură de fire colorate.

Imediat după sperietură, destinatarul le-a indicat poliţiştilor şi vinovatul, care, în opinia lui, este un vechi duşman: „A fost cineva de aici. Şi ştiu cine, e cumnatul fiului meu, Petre Bîţică, cu fratele lui, Alexandru, şi cu văru-său, Alin, cu care ne judecăm de doi ani".  Bărbatul în vârstă de 63 de ani a mai spus că cei trei i-ar fi trimis bomba pe fondul unei răfuieli de familie, veche de doi ani.

„Fiul meu şi Petre Bâţică au ţinut două surori, pe Loredana şi pe Samira. Pe Bîţică l-a lăsat Samira acum doi ani, că nu se înţelegeau, şi când ea a venit la fiul meu, că doar îi era cumnat, să o ducă cu maşina la Roşiorii de Vede ca să ia trenul la Arad, la părinţii ei, el a acceptat. Ei, de atunci, Petre Bîţică a prins ură pe fiul meu. Ne-a spart termopanele. Ne-a dat foc la maşină acum doi ani. Am făcut plângere, i-au dat trei ani cu suspendare şi acum a făcut recurs la Curtea de Apel Bucureşti", a declarat Gheorghe Ciolan.

Fraţii Bîţică, acuzaţi de furt şi violenţă

Locuitorii din Plosca s-au îngrozit la auzul veştii că la ei în comună a ajuns o bombă. Unii zic că bănuielile familiei Ciolan sunt întemeiate. „S-au întâmplat multe pe aici. Petrică l-a bătut şi pe fiul meu. Eu sunt în proces cu ei. Au spart şi un magazin în sat. Comuna Plosca le ştie de frică", a spus George Manea, un sătean.

Alţii nu cred că aceştia sunt în stare să facă o bombă. „Nu ştim noi cine a făcut aşa ceva. Noi ştim că familiile sunt liniştite. Petrică a avut ceva probleme cu nevasta, şi atunci s-au cam certat, dar nu credem că e în stare să facă aşa ceva", au spus şi soţii Stela şi Gheorghe Rândaşu, locuitori din Plosca.

„A fost întocmit dosar penal cu autor necunoscut şi facem cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a regimului materia­lelor explozive."
Adrian Ilicea
purtător de cuvânt
IPJ Teleorman

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite