Alexandra Dariescu: „Vreau să fiu recunoscută pentru muzica mea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandra Dariescu are 23 de ani şi a absolvit ca şefă de promoţie Royal Northern College of Music. Tânăra cântă la pian alături de Orchestra Filarmonică din Londra. În cariera sa artistică a câştigat 14 burse integrale şi 22 de premii.

„Este foarte greu să ajungi să cânţi într-o sală celebră”, spune Alexandra Dariescu. La numai 23 de ani, a terminat facultatea britanică Royal Northern College of Music, şi nu oricum, ci cu cea mai mare medie din promoţia sa. La ceremonia de absolvire, ducesa de Kent a fost cea care i-a înmânat medalia.

Până acum, palmaresul său artistic numără aproape 60 de concerte, 14 premii internaţionale, dintre care opt în Marea Britanie. „Am început să cânt la pian la şapte ani”, spune Alexandra. „Mama cânta la vioară, iubea mult muzica şi asta m-a inspirat,” precizează ea. Muzica îi oferă ocazia de a călători, ceea ce o bucură foarte mult, deoarece cunoaşte oameni noi şi are prilejul să vorbească limbi străine. Ştie foarte bine engleza, franceza şi italiana.

Nimic însă nu egalează bucuria de a cânta în faţa publicului. „Vreau să le transmit starea mea de fericire prin muzică”, afirmă tânăra. În clasa a XI-a, pe când era elevă la Liceul „Octav Băncilă” din Iaşi, a câştigat o bursă întegrală la Packlington School în Marea Britanie. „După această bursă am câştigat o alta, de patru ani, de această dată la facultate, la Royal Northern College of Music.

Bursa care a deschis drumul

M-am ales cu bursa după ce am participat la un concurs organizat pentru toate instrumentele muzicale şi am fost singura care a câştigat. Premiul era chiar o bursă de studii de patru ani în Marea Britanie ”, explică tânăra.

O experienţă extraordinară a trăit atunci când, în urma unui concurs la care au participat 200 de concurenţi, s-a clasat pe locul I. S-a ales cu un contract pe trei ani cu YCAT (Young Concert Artist Trust). „Toată pasiunea şi orele de muncă mi-au fost răsplătite la final”, spune tânăra.

Alexandra a avut recitaluri în America, Italia, Franţa, Marea Britanie, România şi în multe alte ţări. Dar cel mai frumos moment l-a trăit în timpul unui concert care era înregistrat în direct la radioul naţional britanic BBC 3. Alexandra îşi aduce aminte cuvintele comentatorului: „Aplauze în sală şi acum Alexandra primeşte un buchet de flori. Părinţii sunt şi ei în sală, au venit din România…”

Familia este alături de ea

Tânăra spune că familia Dariescu este foarte unită, iar părinţii ei o sprijină în toate deciziile. Crede cu tot sufletul în energia pozitivă pe care o acumulează în jurul ei.

Alexandra consideră că posibilităţile de a concerta în România sunt mai mici decât în alte părţi, dar nu va renunţa să cânte cu orchestra din Iaşi de fiecare dată când vine acasă, în România. Deocamdată, Alexandra a ales să îşi termine masterul la Londra, unde şi concertează aproape săptămânal alături de Orchestra Filarmonică.

„Când plec undeva, sunt pregătită. Îmi fac două valize, pentru că atunci când mă întorc este posibil să fie nevoie să plec din nou,” spune Alexandra.

„Vreau să fiu recunoscută pentru muzica mea şi lumea să se bucure de concertele mele, să aduc puţină bucurie în viaţa oamenilor, să le împărtăşesc stropul ăsta de pozitivism care mi se întâmplă,” spune Alexandra. Ultimul premiu câştigat a fost în septembrie 2008, Prix Maurice Ravel, în cadrul Academiei Internaţionale de Muzică „Maurice Ravel” din Franţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite