VIDEO Albina a dat bătăi de cap la Evaluarea Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de clasa a VIII-a au susţinut proba la matematică. Ei vor afla vineri rezultatele. Primele două subiecte au fost accesibile tuturor, însă ultimul exerciţiu – cel de geometrie – li s-a părut dificil candidaţilor.

În parcul din faţa Şcolii nr. 56 „Jose Marti" din Piaţa Iancului, zeci de părinţi stăteau ieri grupaţi, aşteptându-şi copiii să iasă de la examenul de matematică. Discuţiile se învârteau în jurul subiectelor, mai ales că mai toţi elevii spuneau că au fost dezamăgiţi de al treilea punct de rezolvat, o problemă de geometrie.

Ei au avut de calculat distanţa parcursă de o  albină între două flori dintr-o grădină dreptunghiulară. Andrei a ieşit supărat din examen, după o oră şi jumătate. Nu a rezolvat deloc al treilea subiect. „Nu am ştiut, am făcut la clasă, dar toţi credeam că nu o să ne «pice» din cerc, aşa ziceau profesorii". „Dacă vă promitea ministrul Învăţământului - da, dar aşa...", îi răspunde amuzată mama unuia dintre colegii lui. Un alt candidat, Sergiu, este mulţumit, crede că va lua peste 9,50 la această probă. Dar chiar şi lui subiectul de geometrie i s-a părut dificil. „A fost mai greu decât ni s-a spus. Am mai făcut, dar într-a VII-a, şi nu aprofundat. Am mai greşit pe undeva o explicaţie".

„Subiectul III ne-a pus capac"

Şi în faţa Şcolii Nr. 3 „Nicolae Titulescu" din Piaţa Victoriei,  elevii s-au strâns în pâlcuri forfotitoare. De pe margine, părinţii celor care încă nu ieşiseră din examen încercau să afle detalii. La ieşire, fetele au fost primite cu entuziasm de colege. După ce s-au îmbrăţişat, au trecut repede la compararea rezultatelor.

„Eu cred că m-am descurcat. Subiectul al treilea a fost mai complicat, dar la primele două sigur am făcut", spune Andreea, care speră să ia măcar nota 7. Tot atât crede că ar putea primi şi Maria:  „Din tot examenul, eu zic că de 70 de puncte tot am făcut. Subiectul III ne-a pus capac la toţi, în schimb, pe primele două le putea face oricine."

CLICK AICI PENTRU A DESCARCA BAREMUL

Şi băieţii erau de aceeaşi părere. „Ultimul subiect ne-a cam rupt, a fost foarte greu. Mai puţin primul punct la care trebuia să calculăm înălţimea. Asta a fost simplu. În rest, n-am ştiut să facem mai nimic. Şi nici n-am avut de la cine să ne inspirăm, că nimeni nu prea ştia ce să scrie." Doar câteva fete au ieşit din examen zâmbitoare.  „Mie nu mi s-a părut foarte greu ultimul subiect, cred că dacă erai atent îl făceai. Mă aştept să iau 9 sau 10", spune Simona.

Subiecte de matematică aplicată

Radu Gologan, preşedintele Societăţii Matematice, consideră că subiectele au fost rezonabile, „cu grade de dificultate diferite, de la simplu la dificil". „Matematica aplicativă a fost destul de bine reprezentată în subiecte, cea de aplicare în viaţa de zi cu zi", apreciază Gologan. Coordonatorul olimpicilor români de matematică susţine că elevilor li s-a părut greu subiectul al III-lea, deoarece ei nu sunt obişnuiţi cu astfel de subiecte, iar culegerile de probleme încă „abundă de lucruri formale şi de matematică învăţată prin repetiţie".

Primele rezultate ale Evaluării Naţionale vor fi afişate vineri, pe 24 iunie, când elevii nemulţumiţi vor putea face şi contestaţii. Rezultatele finale se vor afişa pe 27 iunie. Elevii trebuie să completeze fişele de înscriere la liceu în perioada 29 iunie-5 iulie. După repartizarea computerizată, pe 13 iulie, adolescenţii vor afla unde vor studia în următorii patru ani. Între 15 şi 25 iulie absolvenţii de gimnaziu vor depune dosarele de înscriere la instituţia la care au fost admişi, după care vor deveni liceeni cu acte în regulă.

"Culegerile de matematică încă abundă de lucruri formale şi de matematică învăţată prin repetiţie.''
Radu Gologan matematician

''Nu am ştiut, am făcut la clasă, dar toţi credeam că nu o să ne «pice» din cerc, aşa ziceau profesorii.''
Andrei elev'

Calendarul admiterii la liceu

- 24 iunie -  Afişarea rezultatelor de la Evaluarea Naţională
- 24 iunie - Depunerea contestaţiilor (orele 14-18)
- 25-26 iunie - Rezolvarea contestaţiilor
- 27 iunie - Afişarea rezultatelor finale de la Evaluarea Naţională
- 29 iunie - 5 iulie - Completarea opţiunilor în fişele de înscriere la liceu
- 13 iulie - Afişarea listelor de admitere la liceu
- 15-25 iulie - Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite