Alarmă de 240.000 de euro pentru răpire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Română a anunţat ieri implementarea unui sistem de alertare a autorităţilor şi a presei doar în cazul „dispariţiilor periculoase“. Din cei 3.000 de copii dispăruţi, anul trecut, în România, doar un singur caz s-a dovedit a fi de răpire. Astfel, sociologii susţin că mai eficiente ar fi programele de conştientizare.

Softul în valoare de 240.000 de euro va transmite semnalmentele şi imaginile cu minorii răpiţi şi a căror viaţă şi sănătate ar putea fi pusă în pericol, la cel mult 3 ore de la raportarea dispariţiei. Informaţiile vor ajunge imediat la alte secţii de poliţie, la vămi, pe plasmele din gări, aeroporturi şi la metroul din Bucureşti, astfel încât copilul să fie identificat urgent înainte de a fi scos eventual din ţară.

Citiţi şi:

Braşoveanca dispărută anul trecut a fost găsită
Spaniol capturat după şase ani în care a fost căutat de Interpol pentru coruperea sexuală a unei minore


Din statisticile poliţiei reiese că aproximativ 3.000 de copii au dispărut anul trecut în România, dar, dintre aceştia, doar unul a fost răpit. "A fost un caz de copil dispărut în 2010, cel al unei fetiţe de la Timişoara care a fost furată dintr-un spital. A fost găsită la câteva săptămâni în Elveţia şi adusă înapoi. Nu s-a descoperit cine a răpit-o", a declarat Raluca Seucan, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Române.

„Alertă  răpire copil!"

Poliţiştii şi reprezentanţii Centrului Român pentru Copii Dispăruţi spun că atunci când este raportată dispariţia unui copil, trebuie luată în calcul cea mai rea variantă, cum ar fi răpirea, abuzul sau crima. „«Alertă răpire copil!» este un titlu mai şocant pe care ­l-am dat acestui sistem, pentru a avea un impact puternic asupra tuturor instituţiilor şi autorităţilor care ar putea să intervină. Este adevărat că de multe ori se dovedeşte că nu a fost vorba de o răpire, ci că minorul a plecat singur de acasă. În aceste condiţii, acest mecanism de alarmă va fi folosit în special pentru găsirea copiilor care ar putea fi în pericol", a precizat Gabriela Coman, directorul executiv al Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual. 

Ea a adăugat că se iau în calcul în special cazurile în care se ştie că dispărutul a intrat în contact cu o persoană cu antecedente de abuz sexual sau că înainte de dispariţie a fost văzut în compania unor persoane dubioase. „Se întâmplă să dispară copii din familii bune, unde nu sunt abuzaţi, şi care nu au mai dispărut niciodată de acasă, şi trebuie să fie luată în calcul posibilitatea unei răpiri. Mai sunt şi cazuri de divorţuri când unul dintre părinţi fură de la celălalt copilul, şi aceasta este tot răpire", ne-a mai spus directoarea Centrului pentru Copii Dispăruţi.

Sistemul repetă măsurile actuale

Specialiştii în Protecţia Copilului spun că 240.000 de euro este o sumă prea mare pentru un sistem care repetă ceea ce se făcea deja prin metodele tradiţionale. „De zeci de ani, pozele şi semnalmentele copiilor dispăruţi circulă prin fax sau pe internet între instituţiile abilitate cu găsirea lor. Afişe cu pozele lor sunt pe la toate metrourile", a declarat dr Dănuţ Fleacă, directorul Direcţiei de Protecţie a Copilului din Sectorul 1.

El crede că banii puteau fi folosiţi pentru a se face programe de prevenţie şi de educare a copiilor, să fie învăţaţi să nu vorbească cu străinii, să nu se îndepărteze de casă. „Şi părinţii pot fi educaţi, să aibă mai multă grijă de copii. O investiţie în protecţia socială ar duce la scăderea numărului de abuzuri în familie.

Aici este rădăcina problemei, pentru că un copil abuzat, fără afecţiune, cade uşor pradă rău-voitorilor", a conchis dr Fleacă. Sistemul lansat ieri se numeşte „Alertă răpire copil!" şi este realizat din fonduri europene prin Poliţia Română în parteneriat cu Parchetul General şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual „Focus". Coordonatorii proiectului spun că sistemul va deveni funcţional în România de la 20 mai şi este deja folosit în Anglia, Franţa şi în SUA.

image

"În 2010, a fost furată o fetiţă din spital. A fost găsită în Elveţia, dar nu s-a descoperit cine a răpit-o.''
Raluca Seucan
purtătoare de cuvânt a Poliţiei Române

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite