Ajutoarele sociale, “mită cu borderou”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii primari folosesc ajutoarele sociale pentru a cumpăra voturi, fiindcă n-are cine să-i sancţioneze, a declarat ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu.

La două luni după preluarea Ministerului Muncii, Sebastian Lăzăroiu a finalizat evaluarea sistemului de asistenţă socială din România. Principala sa concluzie este că modul de funcţionare a sistemului permis transformarea ajutoarelor sociale în mită electorală: “Pe actuala legislaţie, sistemul de asistenţă socială este un sistem de mită electorală cu borderou”, a declarat ministrul.

Vinovată este legea, care le permite primarilor să acorde ajutoare fără un control riguros al dosarelor, a explicat Lăzăroiu. De asemenea, sunt prea puţini inspectori sociali care verifică declaraţiile beneficiarilor şi, în plus, legea nu le dă acestora posibilitatea de a-i sancţiona pe primarii prinşi cu ajutoare sociale date ilegal. 

De aceea, nu e de mirare că unii primari s-au folosit de aceste ajutoare pentru a-i convinge pe oameni să-i voteze. “Dacă aşa sunt legile şi aşa e mecanismul, presupun că orice primar din ţara asta va fi bucuros să plătească aceste ajutoare sociale contra voturi”.

Cele mai multe fraude, în primăriile PSD

Ministrul Sebastian Lăzăroiu a întocmit o hartă politică a ajutoarelor sociale acordate incorect. Potrivit acestuia, cele mai multe dosare cu erori sau fraude au fost depistate la primăriile deţinute de USL. De exemplu, în cazul alocaţiilor familiale, din aproape 4.000 de dosare acceptate la plată, aproape 1.200 conţineau erori sau fraude. Din total, 63% din dosarele cu defecte au fost aprobate de primari USL (32% de către primari PSD, 26% primari PNL şi 5% primari PC). Primarii PDL sunt responsabili pentru 28% din dosarele cu probleme.

Ca zonă, Munteania este campioana neregulilor din dosarele de ajutoare. Este o regiune săracă, unde administraţiile locale sunt majoritar PSD. 

În finalul conferinţei de presă organizate marţi, ministrul Sebastian Lăzăroiu le-a transmis un mesaj politicienilor: “Fac apel către toate partidele politice, în special către cele care-i plâng toată ziua pe săraci, să nu mai fraudeze bugetul de stat”!

Potrivit rezultatelor verificărilor de până acum, valoarea totală a ajutoarelor acordate ilegal se ridică la aproximativ două miliarde de lei, adică peste 14 procente din sumele cheltuite anual cu asistenţa socială (14 miliarde de lei). Această sumă cheltuită aiurea echivalează cu deficitul estimat anul acesta la fondul de şomaj.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite