EXCLUSIV Ajutoarele de încălzire, acordate, la sate, în funcţie de numărul de vite şi utilajele agricole din ogradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acestă iarnă ajutoarele de lemne pentru oamenii de la ţară se va face în funcţie de numărul de vite deţinte şi de utilajele agricole din ogradă, potrivit ministrului Muncii, Ioan Botiş.

Şeful de la Muncă a declarat, pentru adevarul.ro, că lista bunurilor deţinute pentru care statul decide să nu-şi mai acorde subvenţie face referire incusiv la capetele de animale din ogradă.

"Vor fi efectuate două tipuri de teste: de venituri şi de mijloace, adică ce deţine în proprietate. De exemplu, nu este normal să îi dăm ajutor de lemne dacă el are gater", a precizat ministrul.

De asemenea, nu vor mai fi subvenţionaţi cei care deţin şi alte locuinţe în afara celei de domiciliu, şi nici proprietarii autoturismelor cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 de centimetri cubi, sau care au îăn proiprietate autobuze sau microbuze. Cei care nu-şi declară toate proprietăţile pot fi primi amenzi de până la 5.000 de lei.

Potrivit acestuia, circa 400.000 de familii şi persoane singure nu se vor mai încadra pentru a primi ajutor de încălzire în acestă iarnă, reprezentând circa 12,5% din cele aproximativ 3,2 milioane de familii şi persoane singure care au beneficiat de ajutoare de încălzire iarna trecută. Astfel, potrivit estimărilor adevarul.ro, Guvernul va face o economie de cel puţin 112,5 milioane de lei.

Potrivit evaluărilor ministrului Muncii, în iarna trecută statul a cheltuit circa 900 de milioane de lei cu acordarea de ajutaoare de încălzire.

Botiş: Vrem să regândim sistemul de asistenţă socială

Primul ministru Emil Boc a declarat luni în Parlament că trebuie redusă "generozitatea statului" în acordarea unor indemnizaţii, cu referirere la cea de creştere a copilului. Întrebat fiind ce alte indemnizaţii ar putea fi reevaluate, ministrul Muncii a precizat că " se regândeşte întregul sistem de asistenţă socială". "Toate legile ar trebui să încurajeze intrarea pe piaţa forţei de muncă", a adăugat ministrul.

Şeful de la Muncă a preferat să nu se pronunţe asupra rediscutării Legii pensiilor din Parlament şi nici asupra grilei unitare de salarizare, preciând că discuţiile cu sindicatele sunt în desfăşurare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite