Agenţie de creditare pentru studenţi, din 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţie de creditare pentru studenţi, din 2009
Agenţie de creditare pentru studenţi, din 2009

Ministerul Educaţiei va înfiinţa din toamna viitoare o instituţie de finanţare, de unde studenţii români se vor putea împrumuta pentru a urma o facultate în România Principalii

Ministerul Educaţiei va înfiinţa din toamna viitoare o instituţie de finanţare, de unde studenţii români se vor putea împrumuta pentru a urma o facultate în România

Principalii beneficiari vor fi studenţii integralişti din ciclul I de studiu din mediul rural. Contractele de creditare se vor reînnoi anual.

Secretarul de stat pentru învăţământul superior, Remus Pricopie, ne asigură că până la 1 octombrie 2008 agenţia va fi pusă în funcţiune. "Sunt mai multe sisteme europene pe care le studiem. Vom vedea care dintre acestea ni se potriveşte cel mai mult. Noi vom încerca să alegem varianta cea mai potrivită pentru studentul român", a spus Remus Pricopie.

Acesta a mai adăugat că, în urma unei analize economice făcută de experţi ai Băncii Mondiale, s-a observat că numai 4% din elevii din mediul rural ajung la facultate. "Agenţia tocmai asta vrea să facă, să aducă studenţii fără posibilităţi materiale la facultate. Pe termen mediu şi lung asta ne propunem, să-i ajutăm pe oamenii care altfel nu vor ajunge niciodată în facultăţi", a precizat Pricopie.

Împrumuturi şi pentru studenţi

Oficialii de la minister susţin că, în cazul în care unele bănci vor dori să participe la acest program, banii vor fi acordaţi tot prin agenţie.

"Îi vom ajuta şi pe cei care sunt deja studenţi. Statisticile arată că abandonul în facultate este mare. De exemplu, dacă unii tineri au probleme pentru a se menţine la şcoală, atunci se pot împrumuta pentru a termina şcoala", mai adaugă Remus Pricopie.

Însă, studenţii care vor împrumuta bani vor fi atenţi supravegheaţi. Potrivit reprezentanţilor de la Educaţie, gradul de susţinere pentru un student va fi direct proporţional cu gradul de implicare al studentului în procesul de studiu.

"Creditele sunt deschise oricui, dar vrem să susţinem acei studenţi care dovedesc că sunt foarte serioşi şi conştienţi de efortul care se face pentru ei şi de sprijinul pe care-l primesc", a precizat Pricopie.

Banii vor fi daţi lunar

Deocamdată, creditele se vor acorda numai pentru studiile de licenţă, nu şi pentru masterate sau doctorate. Contractele se vor încheia pe un singur an, dar se vor reînnoi anual. Banii pentru şcoală sau, după caz, de chirie se vor da lunar.

"În momentul în care vom lansa această agenţie vom avea registrul matricol unic, cu ajutorul căruia secretara-şefă îmi va putea spune dacă un student are absenţe pe toată linia. Noi nu vom finanţa un astfel de student pentru că banii pe care îi primeşte sunt publici", a explicat Remus Pricopie.

Discounturi pentru anumite profiluri

Împrumuturile pentru facultate vor fi corelate pe cât se poate cu nevoile din piaţa muncii. Oficialii din minister se gândesc la o formulă prin care cei care aleg un profil căutat pe piaţa muncii să beneficieze de anumite discounturi. Încă nu se ştie cum se va face rambursarea creditului, dar, în opinia oficialilor de la educaţie, cel mai probabil acest lucru va fi lăsat la latitudinea celui care se împrumută.

"Pentru acest tip de credite nu se va cere niciun fel de garanţie. Dar dacă fondurile vor fi pentru o perioadă mai lungă de timp atunci dobânda va fi mai mare", arată Remus Pricopie. Studentul împrumutat va putea, ulterior, după finalizarea studiilor şi găsirea unui loc de muncă, să înceapă achitarea creditului.

În cazul în care studentul vrea să acopere cheltuielile de cazare, masă, taxa de şcolarizare, transport, el va putea să acceseze una sau mai multe linii de credit.

Cum se acordă creditele pentru studii în alte ţări

În statele Uniunii Europene, creditele pentru studenţi sunt garantate de stat printr-un contract de colaborare semnat între studenţi şi universitatea la care tânărul doreşte să-şi facă studiile. În funcţie de sistemul de învăţământ, creditul pentru studii diferă de la ţară la ţară.

Anglia. Studenţii se pot împrumuta de la universităţi, dar acestea vor hotărî sumele pe care le vor da tinerilor, în funcţie de condiţiile îndeplinite. Împrumutul e administrat de către "Student Finance Direct".

Belgia. Universităţile au programe de împrumut pentru studenţi, dar există şi burse oferite de către guvern.

Germania. Împrumuturile se acordă în cadrul instituţiilor din landuri. Vor fi returnate imediat după terminarea studiilor.

Austria. Studenţii de la universităţile de stat pot fi finanţaţi cu cel puţin 363 de euro pe semestru. Sunt oferite şi granturi în funcţie de performanţele studenţilor, care vor fi returnate în cazul în care nu vor fi finalizate studiile.

Studenţii care primesc credite vor fi atent monitorizaţi. Vrem să vedem dacă au absenţe sau restanţe, caz în care vom opri creditarea.
Remus Pricopie, secretar de stat pentru învăţământul superior

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite