Afinele umflă puşculiţa Direcţiei Silvice din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de tone de afine culese din pădurile Sibiului pleacă în acest an în Germania, la preţul de aproximativ 2.500 de euro per tonă. După încheierea sezonului de afine urmează culesul măceşelor.

În vremuri de criză sunt şi instituţii ale statului care reuşesc să obţină profituri bune din activităţi dintre cele mai diverse. Direcţia Silvică din Sibiu, spre exemplu, are o ofertă comercială care include de la vânzarea de fructe de pădure până la închirierea de cabane, vânzarea de păstrăv, cherestea şi sicrie, vânătoare sau pescuit sportiv în ape de munte.

Afacere de sezon, vânzarea fructelor de pădure aduce în acest an în bugetul instituţiei câteva zeci de mii de euro. Culegătorii împânzesc în această perioadă pădurile din judeţ, de unde au fost recoltate până acum aproximativ 20 de tone de afine.

„Facem achiziţie la punctele noastre de la ocoalele silvice, care sunt amplasate în general la cantoanele din zona de munte. De la centrele de achiziţie sunt transportate în butoaie la centrul de fructe de la Tălmaciu, unde sunt puse în butoaiele beneficiarului. Se congelează la minus 20 de grade şi se livrează în Germania", explică Ovidiu Harhoi, de la biroul de producţie al Direcţiei Silvice Sibiu. 

El adaugă că procesul de congelare se face în două faze. Prima fază este aceea de refrigerare unde se ţin 24 de ore, se umplu butoaiele pe jumătate şi se bagă în zona de congelare la minus 20 de grade Celsius. Apoi, în momentul în care sunt congelate bine se completează butoiul, se pun capace, pe paleţi de lemn asiguraţi cu bandă de plastic şi se livrează la firma din Germania.

2.500 de euro pentru o tonă de afine

Culegătorii primesc până la 8 lei (mai puţin de 2 euro) pentru un kilogram de afine, iar mai departe tona de fructe culese la Sibiu se vinde cu preţuri care ajung până la 2.500 de euro.

„Avem contract în prezent pentru 20 de tone de afine pe care până în prezent le-am făcut, noi sperăm să mai facem 20 de tone până la sfârşitul sezonului care mai durează încă 10-15 zile. Este o activitate spun eu rentabilă, preţul de achiziţie îl modificăm, am început cu 6,5 lei pe kilogram am ajuns de ieri la 7 lei pe kilogram, probabil ajungem la 7,5 sau 8 lei pe kilogram, dar şi la 8 lei pe kilogram la preţul de export care ajunge la aproape 2.500 de euro pe tonă avem un profit de peste 30 la sută", spune Ioan Terea, directorul Direcţiei Silvice Sibiu.

El afirmă că acest profit creşte şi datorită faptului că centrul de colectare nu mai este închiriat la fel ca în anii trecuţi: „Am făcut această investiţie tocmai pentru a mări profitabilitatea Direcţiei Silvice". După încheierea sezonului de afine, va urma culesul şi vânzarea măceşelor, unde reprezentanţii Direcţiei Silvice speră să recolteze în acest an între 70 şi 80 de tone.

"Facem achiziţie la punctele noastre de la ocoalele silvice, care sunt amplasate în general la cantoanele din zona de munte.''
Ovidiu Harhoi Direcţia Silvică Sibiu

Bani din fructe, cabane, cherestea sau păstrăv

Direcţia Silvică din Sibiu a avut anul trecut o cifră de afaceri de 36.881.000 de lei. Tot profitul obţinut este virat către Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, care redistribuie apoi banii.

Pe lângă vânzarea fructelor de pădure, Direcţia Silvică din Sibiu are şi o păstrăvărie proprie, de unde în acest an  s-au vândut aproximativ 10 tone de păstrăv, preţul fiind de 18 lei/kilogram. „Avem contract cu firme comisionare, care au la rândul lor contracte cu magazine mari", explică Marius Ureche, director tehnic al Direcţiei Silvice Sibiu.

Alţi bani vin din cele două gatere aparţinând instituţiei, unde se prelucrează anual 3.500 de metri cubi de cherestea. „Avem două gatere, două instalaţii de debitat, una la depozitul Porumbacu şi una la Tălmaciu II. Debităm anual în jur de 3.500 de metri cubi, 2.000 de metri cubi de răşinoase şi 1.500 de metri cubi de fag. Vindem la diverşi beneficiari, persoane fizice şi persoane juridice, şi în judeţ şi în ţară, în funcţie de cerinţe.

Cheresteaua de fag se vinde la 350 de lei metrul cub, semifabricatele de molid de la 430 de lei calitatea ceva mai slabă la 500 de lei", afirmă Ovidiu Harhoi, de la biroul de producţie al Direcţiei Silvice Sibiu. O altă sursă de venituri o reprezintă cele 14 cabane care aparţin Direcţei, aflate în tot judeţul Sibiu, în zone precum Păltiniş, Bâlea, Tocile, Biertan sau Valea Sadului. Cabanele au în total 119 locuri de cazare, iar preţurile pentru o noapte variază între 30 şi 65 de lei de persoană, iar pentru rezervarea unei cabane, între 250 şi 900 de lei. De asemenea, instituţia obţine venituri şi din taxele percepute pentru vânătoare sau pentru pescuit sportiv în ape de munte.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite