Adulţi cu minte de copil care vor să muncească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tineri cu dizabilităţi intelectuale din Bucureşti şi-au căutat ieri de lucru la un târg de joburi. Firmele le-au oferit posturi de îngrijitori, de manipulanţi marfă sau de lucrători comerciali în sala de mese.

Pe Mohammad Abedin şi George Stanciu, doi tineri din Bucureşti, îi leagă câteva lucruri: amândoi au sindrom Down, ar vrea să muncească, dar nu au unde. Cei doi au venit ieri împreună cu mamele lor să-şi caute de lucru la Târgul de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale, organizat de fundaţiile Motivation România şi Special Olympics. Peste 70 de tineri cu diverse handicapuri - intelectuale, de vorbire - sau cu probleme sociale - foşti copii crescuţi în orfelinate sau persoane infectate cu HIV - au dat interviuri şi au depus ieri CV-uri pe birourile a 22 de angajatori. Cererile lor urmează să fie analizate de firme şi apoi vor fi selectaţi cei mai norocoşi.

Poate să ude plantele

Mohammad Abedin a trecut pe la standul câtorva firme. „La Baumax i-au spus că ar avea nevoie de un lucrător care să aibă grijă de florile de pe rafturi, să le ude, să le îngrijească. La McDonald's ar putea ajuta la bucătărie, mai ales că lui îi place să gătească. Oricum, oriunde ar găsi, ar fi un început pentru el", ne-a spus mama lui, Zakieh Abedin, de origine iraniană. Şi Viorica Stanciu vrea o slujbă pentru fiul ei, George. „O firmă care are supermarketuri mi-a spus că ar putea aranja obiecte mici pe rafturi, inclusiv pe cele electronice". Însă George ne-a mărturisit că lui i-ar plăcea să facă un curs de masaj şi să devină maseur profesionist, pentru că are abilităţi. Ambele mame susţin însă că orice job ar găsi pentru fiii lor, care, deşi au peste 20 de ani, au rămas cu mintea de copil, acela trebuie să nu le pună sănătatea în pericol şi, mai ales, „să nu aibă colegi care să râdă de ei".

Răbdători şi harnici

Dacă persoanele cu dizabilităţi cer siguranţă la locul de muncă şi respect, angajatorii au alte pretenţii. Unii dintre ei sunt obişnuiţi să lucreze cu cei cu handicap intelectual şi spun că îi preferă în locul „normalilor". „Eu caut să‑i angajez pentru a fabrica bijuterii, să înşire mărgele pe aţă. Sunt foarte buni la asta. Aceşti oameni au dorinţa de a munci, o mare răbdare, multă docilitate şi sunt puri, adică nu te păcălesc", ne povesteşte Dragoş Bălu, reprezentantul firmei Global Grafic. El spune că firma sa a lucrat cu oameni fără handicap, dar aceştia „se plictisesc şi pleacă".

Angajatorii prezenţi ieri la târg sunt din domenii precum retail, construcţii, hotelier, restaurante fast-food, spălătorii auto, agenţii de publicitate şi de turism, servicii de curăţenie, de distribuţie şi medicale. Potrivit managerului de proiect Emilia Ispas, la târgurile de până acum au fost angajaţi în jur de 30 de tineri cu diverse probleme.

ONG-uri care au grijă de ei

- Fundaţia Motivation România este o organizaţie neguvernamentală care încearcă să ofere o viaţă independentă persoanelor cu dizabilităţi. Din 2006, Motivation se ocupă de găsirea de joburi pentru aceşti oameni.
- Fundaţia Special Olympics din România caută să descopere şi să dezvolte potenţialul sportiv al celor cu dizabilităţi intelectuale, prin intermediul concursurilor.

75 de persoane cu dizabilităţi sau cu diverse nevoi sociale au venit ieri la târgul de joburi.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite