Admiterea ridică preţul chiriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un loc în cămin costă între 42 şi 494 de lei pe lună. Închirierea unei garsoniere în Bucureşti porneşte de la 300 de euro Reprezentanţii universităţilor susţin că reuşesc în

Un loc în cămin costă între 42 şi 494 de lei pe lună. Închirierea unei garsoniere în Bucureşti porneşte de la 300 de euro

Reprezentanţii universităţilor susţin că reuşesc în proporţie de 60-80 la sută să rezolve cererile de cazare ale studenţilor din anul I. Pentru ceilalţi, alternativa este piaţa liberă.

Pentru cei care intră în anul I, principalele condiţii pentru a obţine un loc în cămin sunt nota obţinută la admitere, dar şi "relaţiile", în unele cazuri. În virtutea autonomiei universitare intituţiile de învăţământ superior hotărăsc ce categorii de studenţi sunt scutiţi de taxă sau au taxa redusă.

O treime din studenţi, pe dinafară

Potrivit rectorului Universităţii Politehnice din Bucureşti, Ecaterina Andronescu, numărul total de locuri din căminele acestei instituţii depăşeşte 13.000. Acestea acoperă aproape 70% din cererile de cazare din fiecare an. Pentru studenţii din anul I, conducerea universităţii încearcă să acopere în totalitate cererea, care se situează undeva între 2.500 şi 3.000 de locuri, iar tarifele de anul trecut au fost de maximum 100 de lei pe lună. Pentru a fi siguri că prind un loc în cămin, proaspeţii studenţi trebuie să trimită o solicitare on-line, în care cer cazare imediat după ce află rezultatul examenului de admitere.

Studenţii care intră în primul an la Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) au la dispoziţie un număr de aproximativ 1.500 de locuri de cazare din cele 6.000 disponibile, care acoperă circa 65% din cereri. Potrivit rectorului universităţii, Gheorghe Roşca, tariful unei camere la ASE este de 80-150 de lei, în funcţie de cămin.

În Cluj şi Iaşi, "bobocii" stau în cămin

Instituţiile de învăţământ din alte centre universitare din ţară acoperă cererea de cazare în proporţie de 60-80%. Potrivit rectorului Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, Gerard Jităreanu, cele 1.400 de locuri de cazare din căminele universităţii acoperă aproximativ 80% din cerere.

Universitatea Tehnică din Cluj are peste 4.300 de locuri de cazare pentru studenţi, iar cererea a fost anul trecut de 6.000.

Prorectorul universităţii, Ioan Abrudan, a spus că tarifele percepute pentru o lună de cazare sunt fixe, indiferent de anotimp, şi se încadrează între 75 de lei, pentru studenţii de pe locurile bugetate, şi 100 de lei, pentru cei de pe locurile cu taxă.

"În chirie", de 20 de ori mai scump

Studenţii care nu găsesc un loc de cazare în cămin au ca alternativă închirierea unei garsoniere sau a unui apartament de pe piaţa liberă.

"Proprietarii măresc chiriile în perioada admiterii cu 50 sau 100 de euro, dar le mai scad în timpul negocierii. Cu toate acestea preţurile se menţin ridicate, pentru că cererea este cu 50% mai mare decât oferta", este de părere reprezentanta firmei Imobiliar Expert Grup, Mădălina Georgescu.

În SUA, organizarea este cuvântul cheie

În campusurile universităţilor americane de top precum Stanford, Harvard, Massachusetts Institute of Technology, Columbia University, studenţii stau cam ca şi la noi, în camere de două sau trei persoane, cu baie comună pe hol, cu diferenţa substanţială că totul e foarte curat, extrem de bine organizat, iar camerele sunt mobilate şi utilate. De asemenea, bobocii ştiu cu luni înainte în ce cămin vor sta şi chiar numele colegului de cameră.

La Stanford University, poţi să alegi să stai într-un cămin mixt, cu studenţi de toate etniile, sau într-un cămin tematic, în care majoritatea studenţilor fac parte dintr-un grup etnic, gen Casa Zapata (chicano/latino), Casa Italiană, SlavDom (căminul ruşilor/slavilor), Casa Franceză, Muwekma (căminul amerindienilor), Casa Germană. De asemenea, poţi să alegi să stai într-un cămin cu studenţi dintr-un anumit an sau într-un cămin cu studenţi din toţi cei patru ani.

La Columbia University sunt cămine care au la parter cantină, iar la fiecare etaj există o sufragerie comună cu televizor, unde locatarii etajului respectiv se-adună să socializeze. Majoritatea locurilor de cazare au şi câte o bucătărie cu maşină de spălat vase, chiuvetă, aragaz, cuptor cu microunde, iar la subsol există maşini de spălat cu fise.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite