Admiterea la masterat organizata in septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru un loc în ciclul II al studiilor universitare, studenţii din UE pot candida în aceleaşi condiţii ca şi românii, inclusiv în ceea cepriveşte taxele de şcolarizare. În spiritul

Pentru un loc în ciclul II al studiilor universitare, studenţii din UE pot candida în aceleaşi condiţii ca şi românii, inclusiv în ceea cepriveşte taxele de şcolarizare.

În spiritul Declaraţiei de la Bologna, masterul reprezintă ciclul doi al studiilor universitare. Masteranzii vor fi evaluaţi în cadrul programului de pregătire printr-un sistem de credite transferabile, cuprins între 90 şi 120. Persoana care a fost admisă la studiile universitare de master poartă denumirea generică de masterand pe toată durata studiilor.

La învăţământul de zi, durata normală a studiilor de masterat este de unu-doi ani şi va corespunde unui număr de 30 de credite de studiu transferabile pentru un semestru de studiu. Durata totală a ciclului I (licenţă) şi a ciclului II (masterat) trebuie să corespundă obţinerii a cel puţin 300 de credite de studiu transferabile. Masterandul va dezvolta în timpul studiilor activităţi de cercetare în cadrul unor echipe din care fac parte doctoranzi, cadre didactice şi cercetători. Masteratul se încheie cu susţinerea publică a unei disertaţii. Rezultatele evaluării disertaţiei se exprimă în note de la 1 la 10, iar cursanţii care au obţinut minimum media 6 pot fi declaraţi promovaţi.

Finanţare de la buget, o singură dată pentru fiecare ciclu de studii Potrivit metodologiei de aplicare a hotărârii de guvern privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de masterat pentru anul 2007/2008 se pot înscrie absolvenţii cu diplome de licenţă sau echivalentă. Admiterea este deschisă şi pentru cetăţenii statelor membre ale UE, ai statelor din Spaţiul Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene, în aceleaşi condiţii prevăzute de lege pentru cetăţenii români, inclusiv în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare. Un candidat declarat admis poate beneficia de finanţare de la buget o singură dată, pentru fiecare dintre cele trei cicluri de studii universitare. Media minimă de admitere pentru locurile finanţate de la buget, ca şi pentru cele cu taxă, nu poate fi mai mică de 5 sau decât un număr de puncte echivalent cu aceasta. 44 de programe de master la Universitatea din Bucureşti Concursul de admitere pentru programele de masterat ale Universităţii din Bucureşti se va desfăşura între 13 şi 17 septembrie, iar înscrierea candidaţilor va avea loc între 5 şi 11 septembrie. Numărul programelor de masterat ale UBB pentru anul universitar 2007/2008 este de 44, iar durata de 2-4 semestre. Locurile la masterat bugetate sunt în număr de 1.800. Pentru înscrierea la concurs sunt necesare următoarele acte: cererea de înscriere, diplomele de bacalaureat şi de licenţă în original, trei fotografii tip buletin de identitate, chitanţa-taxa de înscriere. Concursul constă în două probe, iar programul desfăşurării probelor va fi afişat cel mai târziu în preziua începerii probelor.

1.600 de lei, un an de master la Universitatea Valahia din Târgovişte

Taxa de înscriere la cursurile de master la Universitatea Valahia din Târgovişte sunt de 80 de lei. Numărul locurilor care vor fi ocupate prin concurs este de 350, iar cuantumul taxei anuale de şcolarizare pentru studii universitare de master este de 1.600 de lei. Nu plătesc taxe de înscriere candidaţii orfani de ambii părinţi şi nu realizează venit propriu la data înscrierii copiii eroilor martiri ai Revoluţiei sau copiii cadrelor didactice care nu realizează venit propriu.

La ASE, test-grilă la admiterea pe locurile bugetate

Pentru anul universitar 2007/2008, Academiei de Studii Economice i-au fost aprobate 907 locuri pentru master şi 12 la doctorat. Înscrierea candidaţilor pe calculator va avea loc între 10 şi 15 septembrie, iar pe 17 septembrie fiecare comisie de admitere va afişa numărul de locuri de la buget alocate fiecărui program de master. Concursul va consta în susţinerea unui test grilă într-un interval de două ore şi jumătate. Cuantumul taxei de admitere la masterat este de 70 de lei, iar taxa de şcolarizare pentru programele de master este de 1.500 de lei pe semestru. Pentru cetăţenii străini sau români cu rezidenţă permanentă în străinătate, taxa de şcolarizare este de 340 $/lună. Cifra de şcolarizare aprobată pentru studiile de masterat on-line (cu taxă) este de 1.415 locuri. Perioada de înscriere la această formă de învăţământ este între 3-10 septembrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite