Adio şcoală, fără „Bani de liceu“!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Pârlea (stânga) şi Daniela Stoica depind de bursa de studii
Cristina Pârlea (stânga) şi Daniela Stoica depind de bursa de studii

Zeci de beneficiari ai programului guvernamental „Bani de liceu“, care nu se mai încadrează în cerinţe, spun că vor renunţa la studii . Cei mai mulţi dintre cei care s-ar putea vedea nevoiţi să renunţe la educaţie au părinţi şomeri sau invalizi, iar alocaţia lor de elev este singurul venit al familiei.

Naveta, cazarea şi cantina sunt acoperite aproape în întregime din cei 180 de lei pe care elevii îi primesc lunar. Fără aceşti bani, mulţi dintre liceeni spun că renunţă la studii. Lipsiţi de susţinere din partea părinţilor care fie au rămas fără locuri de muncă, fie trăiesc dintr-un ajutor social, mii de elevi dornici să înveţe fac economii drastice pentru a se putea încadra în cei 180 de lei proveniţi din bursa socială „Bani de liceu".

Orfană de la 4 ani

Fără aceşti bani, mulţi dintre liceeni ar fi nevoiţi să renunţe la studii şi să se întoarcă la ţară, acolo unde şansele pentru un trai mai bun sunt limitate. Este şi cazul Danielei Stoica (16 ani) din comuna Măicăneşti, elevă în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea" din Focşani.

„Fără banii de liceu, aş abandona. Cu ei reuşesc să-mi plătesc căminul şi cantina, bani pe care părinţii mei nu au de unde să-i dea. Singurul venit al familiei mele este ajutorul social de 90 de lei pe lună. Mama şi-a pierdut locul de muncă anul trecut. Cu banii de buzunar mă mai ajută bunicii, iar atunci când mai vând câte un animal din curte îmi mai dau şi părinţii", a spus eleva, care este printre primii din clasă.

Şi Cristina Pârlea (16 ani), tot de la „Valeriu D Cotea", îşi pune toată baza în banii de liceu, în condiţiile în care tatăl său munceşte pe brânci pentru a strânge câteva sute de lei pe lună din agricultură. „Dacă - Domne fereşte! - mi se iau banii, mă las de şcoală. Mama a murit pe când aveam doar 4 ani, iar de atunci tata este cel care mă întreţine atât pe mine, cât şi pe sora mea. Este foarte greu, deoarece nu are un loc de muncă, singura sursă de venit fiind agricultura", a explicat adolescenta.

Plafon maxim

Deşi peste 2.500 de elevi se aşteaptă să primească banii de liceu la finele lunii noiembrie, mulţi dintre ei vor fi nevoiţi să-şi ia gândul de la acest sprijin financiar, după ce plafonul de acordare al bursei a fost coborât cu un leu, de la 150 la 149,99 lei. Astfel, la un venit de 600 de lei brut, o familie cu doi copii la şcoala nu se mai califică pentru acest program.

„Este o adevărată lovitură pentru elevii care provin din medii defavorizate. Mulţi dintre ei de-abia îşi pot acoperi cheltuielile de navetă şi nu puţini sunt cei care nu au bani nici pentru un corn. Această decizie va duce la o creştere a ratei abandonului în rândul liceenilor", declară Luminiţa Avram, profesor la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite