România participă oficial la descifrarea Big-Bang-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România semnează acordul cu Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN)
România semnează acordul cu Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN)

România a semnat astăzi, la ora 16.30, la Geneva, acordul cu Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN), prin care cercetătorii români şi institutele de cercetare vor participa la cele mai importante proiecte din domeniul fizicii particulelor şi a energiilor înalte.

UPDATE: Acordul a fost semnat. Din delegaţia României a facut parte şi Tudor Giurgică-Tiron, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional Iaşi, laureat al concursurilor naţionale şi internaţionale de fizică.

Fostul ministru al Educaţiei Anton Anton a declarat pentru Agerpres că "România a fost mult timp izolată de comunitatea ştiinţifică, dar, de mai mulţi ani, ştiinţa românească a ieşit în lume cu capul sus şi nu mai este în postura în care doar încearcă să iasă în străinătate, să se târască uşor şi să se alăture altora".

Peste 70 de cercetători români participă deja în cadrul CERN, la la cel mai ambiţios proiect ştiinţific din istorie: reconstituirea primelor fracţiuni de secundă din viaţa Universului.

Experimentul are loc la graniţa dintre Franţa şi Elveţia, unde oamenii de ştiinţă din 20 de ţări au construit cel mai mare accelerator de particule construit vreodată, iar cu ajutorul acestui accelerator oamenii de ştiintă încearcă să recreeze starea Universului de după marea explozie Big Bang.
Românii analizează datele primite din Elveţia

În apropierea Bucureştiului, la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, cercetatorii români analizează în prezent datele primite de la graniţa franco-elveţiană, cu ajutorul unui sistem computerizat echivalent cu 20.000 de supercalculatoare din cele două milioane cate sunt implicate în proiect


Vom primii banii înapoi

Semnarea acordului înseamnă că România va avea drepturi depline în CERN şi se va asigura o stabilitate a experimentelor pe care le fac cercetătorii români. România va cotiza cu o sumă de bani, echivalentul a unui procent din Produsul Intern Brut. “Avantajul foarte mare pe care îl vom avea va fi acela că la toate comenzile CERN-ului vor putea participa şi firmele româneşti. Practic, banii cu care vom participa se vor întoarce într-o mare măsură în economie. Companiile din România vor avea acces la licitaţii pentru produsele folosite în cdrul experimentului, precum hârtia, tehnica de calcul, detectoarele de radiaţii”, a declarat Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică Atomică “Horia Hulubei” de pe platforma Măgurele.

Experimentul de la CERN a creat o adevărată isterie acum doi ani, când unii dintre oamenii de ştiinţă au declarat că prin acceleratorul de particule se va crea o gaură neagră la graniţa dintre Elveţia şi Franţa, în care va disprea întreg globul. Din cauza unor dificultăţi tehnice,e experimentul a fost oprit pentru o scurtă perioadă. În noiembrie anul trecut, acceleratorul de particule a fost repornit, dar în perioada sărbătorilor a fost din nou oprit. Experimentul va fi reluat săptămâna viitoare.

Cine particpă la CERN

Statele care au aderat la CERN sunt: Austria (1959), Belgia (1953), Cehia (1993), Danemarca (1953), Elveţia (1953), Finlanda (1991), Franţa (1953), Grecia (1953), Italia (1953), Norvegia (1953), Olanda (1953), Polonia (1991), Germania (1953), Marea Britanie (1953), Portugalia (1986), Slovacia (1993), Spania (1961), Suedia (1953), Ungaria (1992), Bulgaria (1999), şi România -2010.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite