Crima de la Craiova: Acces de gelozie sau crimă cu premeditare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Gruia, fost şef al Biroului Arme de la Poliţia Dolj, şi-a împuşcat ieri fiica şi soţia, după care a încercat să-şi ia viaţa. El a murit pe masa de operaţie. Anchetatorii spun că în familia fostului poliţist Gruia erau conflicte vechi, divorţul dintre soţi fiind pronunţat în februarie. Apropiaţii susţin că acesta era măcinat de gelozie.

Liniştea dintr-un cartier rezidenţial din Craiova a fost spartă ieri-dimineaţă de focuri de arme venite dintr-una dintre vilele cele mai luxoase din zonă. Cornelia Marinescu, o vecină care se pregătea să-şi ducă fetiţa la şcoală, a sunat la 112 când a văzut-o pe Ruxandra Gruia (24 de ani) într-o baltă de sânge, în curtea casei. „Am coborât din maşină, fata era deja întinsă pe jos şi încă se auzeau focuri de armă. Fata mi-a zis: «Tata m-a împuşcat pe mine şi pe mama»", a povestit femeia.

Când poliţiştii au ajuns la locul tragediei, au găsit-o fără suflare pe Carmen Gruia (51 de ani), iar pe Ion Gruia (55 de ani) abia respirând. Fostul şef al Biroului Arme, Explozivi, Muniţii şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliţiei Dolj a murit pe masa de operaţie câteva ore mai târziu, în timp ce fiica sa, Ruxandra, încă se zbate între viaţă şi moarte. Singurul care a scăpat din focul lui Ion Gruia a fost fiul acestuia, Andrei (22 de ani), care este surdomut.

Testament

Anchetatorii au găsit în sufrageria familiei Gruia o scrisoare de două pagini scrisă de fostul poliţist, adresată unor apropiaţi din judeţul Alba. „Pe masa din living au fost găsite un plic şi o scrisoare, precum şi mai multe tuburi de cartuşe trase şi o armă. Din scrisoarea lăsată se înţelege că în familie era o stare conflictuală", a declarat procurorul Florin Grecu.

Carmen şi Ion divorţaseră în luna februarie prin acordul părţilor şi urmau să definitiveze partajul. De ruptură, bărbatul îşi acuza însă fiica, pe ­Ruxandra. Potrivit scrisorii lăsate, aceasta ar fi „insistat pentru divorţ". Mai mult, şi câţiva apropiaţi ai familiei spun că Ion Gruia ar fi fost gelos pe fosta soţie, fapt ce a generat nenumărate scandaluri în familie. Cunoscuţii povestesc că Ruxandra făcuse un master scump în Elveţia, acesta fiind un alt motiv de nemulţumire al tatălui.

Cele două pagini scrise de bărbatul care a lucrat 27 de ani în Poliţie servesc totodată şi ca testament, fapt ce sprijină ipoteza premeditării. Astfel, Gruia le cere apropiaţilor să aibă grijă de Andrei, căruia îi lasă şi toate bunurile sale.

Regrete

În ciuda problemelor din familia Gruia, gestul lui Ion este de neînţeles. Potrivit colegilor de la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, unde acesta era şef, fostul poliţist era „un tip calm şi retras, un profesionist, un om vertical şi moral". Şi colegii din Poliţie spun acelaşi lucru despre cel care şi-a ucis soţia şi a încercat să-şi omoare şi fiica.

Pe de altă parte, Carmen Gruia era văzută ca un exemplu de colegii de la Grupul Şcolar „Traian Vuia", unde aceasta preda limba română. „Era un profesor extraordinar de implicat în proiecte de perfecţionare a elevilor şi profesorilor. Era foarte iubită de elevii săi", a spus inspectorul general Mihaela Moţăţeanu.  Andrei s-a întors ieri în casa familiei, împreună cu câteva rude. El va fi audiat de poliţişti după ce aceştia vor găsi un interpret. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite