A primit mai multe scrisori decât Moş Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un român a strâns, în timp, patru milioane de scrisori. Anual, la adresa oficială din Canada a lui Moş Crăciun sosesc un milion de plicuri. Gabriel Lavrincic (35 de ani) a obţinut, zilele trecute, un certificat de la Guinness World Records care atestă că a primit cele mai multe scrisori din lume. 

Sălăjean de origine, Gabriel Lavrincic a început să colecţioneze scrisori la vârsta de 11 ani, după ce a mers într-o tabără organizată în fosta Uniune Sovietică. În anii ce au urmat a păstrat legătura cu noii prieteni, dar şi-a făcut şi mulţi alţi amici prin corespondenţă. „Scrisorile le-am primit în proporţie de 99,9% de la copii din Federaţia Rusă. După prima tabără, am primit zeci de scrisori.

O parte din corespondenţa de atunci a apărut într-o revistă rusă pentru copii, foarte populară atunci - «Pionerskaia Pravda» («Adevărul Pionieresc»), care mai există şi astăzi. Aşa a ajuns ca adresa mea, publicată în revistă, să fie cunoscută de mii de copii din Federaţia Rusă şi foarte mulţi au început să-mi scrie", a povestit colecţionarul. Chiar şi acum, poştaşul din Marca, satul natal al lui Gabriel, îşi aminteşte de băieţelul care îi umplea geanta de scrisori. „Îi aduceam de multe ori şi câte 100 de scrisori într-o zi", a povestit Valeria Lonte.

Astfel, acum, după 24 de ani, a ajuns să deţină o colecţie impresionantă: patru milioane de scrisori primite. Pasiunea de o viaţă a fost omologată de Guinness World Records, care i-a oferit titlul de persoana care a primit cele mai multe scrisori într-o viaţă. Cifra care a stabilit recordul a fost însă 22.018. Acesta este numărul de scrisori întregi, curate, timbrate şi ştampilate, conform criteriilor impuse pentru omologarea recordului mondial.

A învăţat zece limbi

Gabriel spune că această pasiune l-a ajutat să înveţe zece limbi şi să cunoască diferite culturi. Odată cu scrisorile, bărbatul a primit şi a trimis vederi, cărţi, hărţi, monede, timbre, bancnote şi reviste. „Cinci ani din copilărie mi i-am petrecut citind şi scriind scrisori zi de zi. Tot la două-trei zile primeam câte o tură de 50-60 de scrisori, pe care nu numai că le-am citit, dar m-am şi simţit responsabil să le răspund.

Astfel am reuşit să închei strânse prietenii şi să-mi deschid orizontul spre alte culturi şi limbi. Acum, în afară de română şi maghiară, vorbesc încă zece limbi, iar asta datorită prietenilor pe care i-am făcut prin corespondenţă. Bunicul meu, Petru Juca, a fost cel care întotdeauna m-a încurajat să-mi păstrez bunul obicei de a scrie, iar eu voi face la fel cu copiii mei", a mai spus proaspătul recordman.

Prieten cu un deputat şi cu un milionar RUS

Gabriel păstrează şi astăzi legătura cu foarte mulţi dintre prietenii de la distanţă. „E adevărat, nu ne mai scriem scrisori, dar vorbim mult la telefon şi pe internet", a explicat el. Este foarte mândru de prietenii săi şi are de ce: „Unii au ajuns oameni extrem de importanţi în statul rus. Unul este deputat. O prietenă este directoarea celei mai mari bănci din Rusia. Ruslan Visniakovski, primul copil cu care am corespondat, a ajuns unul dintre marii milionari ai Rusiei şi chiar s-a oferit să-mi cumpere, pe bani grei, colecţia. Am refuzat, iar el mă va ajuta acum să înfiinţez un muzeu". Cu Ruslan corespondează şi acum, dar pe internet.

Gabriel nu are o scrisoare preferată, toate îi sunt dragi dintr-un motiv sau altul. „Am avut, pe perioade, diferite preferinţe pentru anumite scrisori. Dar nu a fost niciodată una singură", a precizat el. Muzeul Scrisorilor, pe care îl va amenaja Lavrincic, va fi unic în lume. El va expune nu doar corespondenţele primite de-a lungul anilor, dar şi cadourile primite prin acele scrisori: cărţi, hărţi, timbre, reviste, ziare, monede şi bancnote. Muzeul va fi înfiinţat la Marca, în casa părintească, unde a început pasiunea răsplătită cu un record mondial.

"Scrisorile le-am primit în proporţie de 99,9% de la copii din Federaţia Rusă. Cinci ani din copilărie mi i-am petrecut citind şi scriind scrisori zi de zi.''
Gabriel Lavrincic colecţionar

Sălăjeanul-clujean, angajat în Satu Mare

Gabriel Lavrincic s-a născut în localitatea Marca din Sălaj. A făcut facultatea la Cluj-Napoca, s-a căsătorit şi şi-a stabilit aici domiciliul. Cea mai mare parte a timpului o petrece acum în Satu Mare, unde este director de export la o fabrică de mobilă. El are aici o locuinţă de serviciu şi face naveta la Cluj-Napoca.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite