AFP: Studenţii votează pentru mai puţină corupţie şi condiţii mai bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 20 de ani de la Revoluţie, studenţii români care votează în birourile instalate în Facultatea de Drept de la Bucureşti şi în alte oraşe universitare cer mai puţină corupţie şi condiţii mai bune de viaţă, scrie AFP într-un reportaj

"Vreau ca oamenii să nu mai fie nevoiţi să plece din ţară pentru a merge să muncească în străinătate" ca să-şi câştige existenţa, a declarat pentru AFP Laurenţiu Irinel Albei, student în vârstă de 19 ani la Management, care are mulţi prieteni cu studii superioare plecaţi să muncească în Europa de Vest în construcţii sau în menaj, relatează NewsIn.

Laurenţiu, la fel ca ceilalţi 200 de studenţi care aşteaptă să voteze în subsolul Facultăţii de Drept de la Bucureşti, face parte din generaţia născută cu puţin timp înainte sau imediat după căderea comunismului, în decembrie 1989. O generaţie care nu a cunoscut decât democraţia, dar care, la 20 de ani, se declară deja deziluzionată de clasa politică.

În pofida dezamăgirii sale, Sandra, studentă la Drept care preferă să nu-şi spună numele de familie, afirmă că a venit să voteze pentru că nu vrea ca "alţii să decidă" pentru ea. "Avem nevoie de cineva care să reprezinte poporul, care să îi cunoască nevoile şi avem nevoie să nu mai fie corupţie. În curând oamenii politici nu vor mai avea ce să fure, pentru că deja au furat tot", a declarat tânăra. Ea este de părere că o justiţie funcţională va permite oricărei societăţi să avanseze.

AFP reaminteşte că România este percepută ca ţara europeană cea mai coruptă, alături de Grecia şi Bulgaria, potrivit ultimului clasament al ONG-ului Transparency International.

La câţiva kilometri de Facultatea de Drept, în cartierul universitar Grozăveşti, care adăposteşte peste 2.000 de studenţi, Ionel, în vârstă de 26 de ani, student la Geografie, spune că va merge să voteze chiar dacă ştie că "situaţia din ţară nu se va schimba decât peste câţiva zeci de ani".

"Trebuie să aşteptăm ca generaţii întregi să dispară pentru a schimba mentalitatea. Astăzi, corupţia este peste tot, în sănătate, educaţie, la funcţionari şi la cele mai înalte nivele", spune tânărul.

La 22 de ani, Cristi se pregăteşte să devină poliţist şi a preferat să facă clătite cu prietenii săi pe culoarul din căminul studenţesc decât să meargă să voteze. "Înainte, era un singur candidat şi erai obligat să votezi pentru el. Acum, sunt mai mulţi candidaţi, dar nu ştii pe cine să alegi", explică el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite