60% din românii care locuiesc la oraş sunt afectaţi de poluarea fonică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 60% din locuitorii marilor oraşe din România sunt afectaţi de poluarea fonică. Sunt zone în care zgomotul depăşeşte 80 de decibeli, mult peste nivelul optim, de 50 de decibeli.

În topul celor mai poluate fonic oraşe din România sunt Bucureşti (85% din populaţie afectată), Constanţa (76%), Cluj-Napoca (64%), Braşov şi Ploieşti (61%), Galaţi (55%) şi Timişoara (49%). La polul opus, la Iaşi, doar 16% din populaţie este afectată de zgomot, arată un raport al firmei de audit în domeniul măsurăriilor acustice Enviro Consult, citat de Mediafax

"La nivel naţional, în oraşele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2,9 milioane de persoane expuse la zgomot peste limita prevăzută în standardele de auditare, ceea ce înseamnă că pentru mai mult de 60% din populaţie calitatea vieţii este afectată considerabil de poluarea fonică", a declarat Bogdan Lazarovici, director executiv Enviro Consult.

În Bucureşti, zonele cele mai poluate fonic sunt: bulevardul Magheru (zona Nottara), zona Olteniţei, bulevardul Ferdinand (zona Iulia Haşdeu), bulevardul Ghencea şi Pantelimon (zona Morarilor). De asemenea, cei mai expuşi sunt cei care locuiesc în blocurile cu ieşire la bulevarde şi în apartamentele de la etajele inferioare.

"Trăind zi de zi într-un spaţiu poluat fonic, ajungem să nu mai percepem zgomotul, însă el ne afectează în continuare simţurile. Zgomotul accentuează problemele cardiace, crează stări de nelinişte şi agresivitate, insomnii. Aşa ajungem ca, aflaţi undeva la munte, să ni se pară că liniştea de acolo este ireală, însă aceea este normalitatea", a spus Lazarovici.

Până la sfârşitul anului 2007, s-au realizat hărţi de zgomot doar pentru oraşele cu peste 250.000 de locuitori (Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Timişoara).

Directivele europene prevăd că până la sfârşitul anului 2012 toate oraşele din Uniunea Europeană cu mai mult de 100.000 de locuitori trebuie să dispună de o hartă de zgomot, care să arate nivelul poluării fonice. De asemenea, legislaţia europeană prevede ca fiecare hartă de zgomot să fie actualizată la fiecare cinci ani. Se iau în calcul nu numai oraşele, ci şi reţeaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau şantierele navale.

Enviro Consult a fost înfiinţată în 2003 şi deţine aproximativ 60% din piaţa autohtonă a măsurării zgomotului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite