126.000 de lei pentru pensiile speciale revizuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) trebuie să le plătească retroactiv foştilor pensionari speciali o sumă totală de 126.329 lei.

CNPP a finalizat revizuirea celor 5.353 de pensii speciale care au fost recalculate anul trecut. Este vorba de fostele pensii cu statut privilegiat, calculate ca procent de aproximativ 80% din ultima lună sau ultimele trei luni – pensiile piloţilor, ale funcţionarilor publici parlamentari, personalului de la Curtea de Conturi, diplomaţilor şi ale personalului auxiliar din justiţie. 

Începând cu 1 septembrie 2010, ele au intrat în regimul normal, al pensiilor calculate în funcţie de contribuţiile fiecăruia, de-alungul activităţii profesionale. Sumele corespunzătoare s-au stabilit pe baza documentelor existente la momentul respectiv în dosarele de pensionare. Fiindcă înainte de septembrie 2010 nu erau necesare chiar toate actele (cuantumul se calcula ca procent din veniturile ultimelor luni), nu toţi beneficiarii de pensii speciale aveau dosare complete.

Pentru a remedia situaţia, Executivul a emis anul acesta o ordonanţă ce stabilea revizuirea pensiilor speciale recalculate, prin completarea dosarelor. Astfel, unele pensii au mai crescut uşor. Angelica Mihail, director comunicare la CNPP, spune că a fost vorba de acte referitoare la sporurile cu caracter permanent, gradul de muncă sau la perioade de stagiu de cotizare lipsă. 

Per total, suma care trebuie plătită retroactiv pentru cei peste 5.300 de pensionari este de 126.329 lei, din septembrie 2010 şi până acum. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite