1,8 milioane de români trăiesc din ajutoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, le-a cerut ieri partidelor politice să înceteze fraudarea sistemului de asistenţă socială.

El a spus că este un sistem de "mită electorală cu borderou": "Dacă inspectorul social merge la primărie şi constată că nu există corespondenţă între ancheta socială şi ce este în realitate, nu poate face nimic. Legile actuale nu-i permit să aplice sancţiuni. Poate cere doar refacerea anchetei sociale, dar, dacă iese la fel, nu mai are ce face. Fiecare primar va fi bucuros să dea ajutoare sociale contra voturi. Este un sistem de mită electorală cu borderou". Oficialul a spus că trebuie întărit rolul inspectorului social.

Potrivit lui Lăzăroiu, 1,8 milioane de români (între 15 şi 65 de ani) asistaţi social nu muncesc, nu merg la şcoală şi nu au nici handicap, trăiesc în mare parte din ajutoare sociale.  "Aproximativ 1,2 milioane de români au jumătate din venituri din ajutoare sociale. De ce ar munci dacă jumătate din venituri sunt de la bugetul de stat? Noua lege de asistenţă socială urmăreşte să-i activeze pe aceşti oameni. E obligaţia statului să-i încurajeze să-şi găsească un loc de muncă", a spus ministrul Muncii.

România cheltuieşte anual 14 miliarde de lei pentru sistemul de asistenţă socială. Din controalele efectuate până acum, aproximativ două miliarde de lei se acordă nejustificat. Lăzăroiu a pus pe hartă dosarele cu probleme şi a descoperit că cele mai multe ajutoare sociale ilegale s-au acordat în primăriile conduse de oameni ai USL. Astfel, 63% din totalul dosarelor de alocaţii familiale care nu sunt în regulă au fost acordate în localităţi cu primari USL: 32% în primării PSD, 26% în primării deţinute de PNL şi 5% primării PC. Primarii PDL sunt responsabili pentru aproximativ 28% din dosarele cu probleme.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite