"Nu suntem in slujba celor care isi permit sa plateasca bodyguarzi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In ciuda realizarilor notabile prezentate de sefii principalelor structuri ale Ministerului Administratiei si Internelor, la bilantul de ieri al activitatii desfasurate in 2003, de cei care lucreaza

In ciuda realizarilor notabile prezentate de sefii principalelor structuri ale Ministerului Administratiei si Internelor, la bilantul de ieri al activitatii desfasurate in 2003, de cei care lucreaza in aceasta importanta institutie, nu au lipsit criticile. Tonul aspru, concis, cu adresa directa, l-a dat chiar ministrul Ioan Rus. El i-a invitat pe cei prezenti in sala sa se gandeasca ce s-ar fi intamplat daca in locul celor cateva sute de invitati prezenti la sedinta de evaluare, in sala ar fi luat loc parintii minorelor violate, sotii sau rudele femeilor si copiilor talhariti, ziaristii batuti de reprezentanti ai lumii interlope, alte categorii de persoane care au cazut, in 2003, victime ale infractionalitatii. Este adevarat, anul trecut criminalitatea judiciara a scazut cu 11,7 la suta. Numarul accidentelor grave de circulatie este si el mai mic cu 8,5 la suta. Politia a sesizat 9.901 infractiuni de coruptie, intocmind dosare penale la 7.069 de persoane. Jandarmeria s-a implicat mult mai eficient in protejarea copiilor din scoli si parcuri, asigurand un sistem de patrulare pentru mentinerea ordinii publice in orase, iar la sate au fost infiintate 164 sectii si 38 posturi locale. Lucruri bune se pot spune si despre Politia de Frontiera, care si-a indeplinit obiectivele Programului "Frontiere Sigure - Frontiere Europene". "A privi realitatea doar prin cifre statistice - a subliniat Ioan Rus - inseamna automultumire, delasare, blazare. Mii de oameni au suferit enorm, anul trecut, din cauza gruparilor infractionale. Nici unul din acestia nu va putea intelege ceva din cifrele si bilanturile noastre, atata vreme cat fiica, fiul, sotia, mama, iubita au cazut victime infractorilor. Noi nu suntem in slujba celor care isi permit sa isi plateasca bodyguarzii, ci in slujba femeilor care se intorc noaptea din schimbul 3, a celor care pleaca dimineata la 5 si schimba 2-3 autobuze si un metrou, fiind panditi la fiecare colt de strada de un infractor. Bilantul nostru trebuie sa fie un raport catre cei carora le este frica. Catre cei care se intalnesc cu violenta pe strada. Oamenii nu asteapta de la noi explicatii savante si nici simpozioane despre fenomenul infractional. Ei asteapta de la noi actiune si combativitate. Sa facem ordine si curatenie acolo unde s-a cuibarit delincventa. Bandele de tigani sau romani care terorizeaza localitatile trebuie sa dispara. Daca mai vedem hoarde armate care ataca populatia sau se ataca intre ele, inseamna ca nu ne facem datoria. Putem face orice, insa am ramane corigenti la o materie de baza. Nu suntem liberi, daca ne e frica".
Adrian Nastase: "Nu putem accepta 5.000 de morti anual in accidente de circulatie"
Prezent si el la bilant, premierul Adrian Nastase a atras atentia asupra pericolului pe care il reprezinta birocratia administrativa, care s-a dezvoltat in perioada de tranzitie, iar acum tinde sa preia o noua forma de birocratie, cea a institutiilor Uniunii Europene. "Din moment ce discutam si construim o economie de piata, trebuie sa avem si o administratie de piata, in sensul unei formule administrative eficiente. Cumparam calculatoare, largim atributiile institutiilor administrative pe plan local, angajand personal, dar fara ca acest lucru sa se simta la nivel central, unde ar trebui sa dispara posturi si aparatul sa devina mai flexibil. Indiferenta, blazarea, lipsa de reactie sunt lucruri care omoara modernizarea in administratie. De cealalta parte, nu putem accepta ca, anual, 5.000 de oameni mor in accidente de circulatie. Exista solutii simple pentru evitarea accidentelor. Acolo unde acestea s-au aplicat, rezultatele s-au vazut imediat. Lipsa de implicare ne costa pe toti. Este ciudat, apoi, ca unii infractori, dupa care, in Romania, alearga si Politia, si Parchetul, pana la urma raman in libertate, comitand alte fapte grave sau reusind sa fuga din tara. Un hot de masini, pierdut de politistii romani, a fugit in Spania si acum aflam ca, acolo, zace in spital cu un glont in cap, dupa ce a incercat sa fure o limuzina. Sa aiba politistii din UE alte reguli de utilizare a armelor de foc sau la noi nu exista reactie in fata unor astfel de fapte?
Cum vine o spoiala de zapada, tara intra in criza
Premierul Adrian Nastase a mai criticat, in discursul sau, slaba colaborare dintre administratia publica locala, respectiv prefecturi, primarii, consilii locale si politie. Trebuie create legaturi bine sudate pe orizontala, intre principalele structuri ale ministerului. In ce priveste protectia civila, desi deseori, la nivelul Guvernului, au fost cerute programe concrete de prevenire a dezastrelor si calamitatilor, se pare ca inca nu exista un plan coerent de actiune. Cum vine o spoiala de zapada, toata tara intra in criza. Acest lucru nu s-ar intampla daca cei de la drumuri ar colabora mai bine cu autoritatile locale, cu politia, cu cei de la paduri, pentru a realiza perdele de protectie, acolo unde viscolul creeaza, in fiecare an, probleme.
Ion Iliescu:"Exista scurgeri de informatii de la politie la infractori"
Cuvantul de incheiere la bilantul pe 2003 al MAI i-a apartinut presedintelui Ion Iliescu. Domnia sa a aratat ca cetatenii sunt mai putin interesati de statistici. "Am vazut razmerite ale celor certati cu legea, care au sfidat cetatenii, politia si jandarmii, si au fost tratati cu duhul blandetii. Actiunile de prevenire a unor astfel de fapte denota esecurile si slabiciunile in cunoasterea mediilor infractionale, lipsa de informatii si slaba exploatarea a acestora. Mai grave sunt cazurile de scurgeri de informatii de la politie la infractori, care au dus la ratarea unor actiuni complexe. Pe de alta parte, violenta s-a mutat din strada in localuri publice si medii private. Este nevoie de toleranta zero in ce priveste comportamentul politistilor. Ei trebuie sa fie modele de comportament, modele de corectitudine, in care comunitatea sa aiba deplina incredere. La dezbaterile din acest an, prilejuite de evaluarea activitatii MAI, au participat, in premiera, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Uniunii Europene pentru Romania, si adjunctul sefului misiunii diplomatice a SUA la Bucuresti, Thomas Delare. In cuvantul lor, acestia au evidentiat colaborarea excelenta pe care o au cu structurile de specialitate din MAI si pasii importanti facuti de acestea in ce priveste aderarea la Uniunea Europeana si integrarea in structurile Nord-Atlantice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite