In situatia in care Codul Fiscal va fi declarat neconstitutional, statul va pierde peste 400 miliarde lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Numai in luna ianuarie, Garda Financiara a inaintat organelor de ancheta 105 sesizari penale care ar trebui sa fie dezincriminate * "Noi ne facem controalele in continuare, insa bugetul ar putea avea de suferit", spune seful Garzii Financiare

Statul ar putea pierde, numai pana acum, peste 400 de miliarde de lei in situatia in care Legea Codului Fiscal va fi declarata neconstitutionala. Este vorba despre sumele pe care comisarii Garzii Financiare le-au stabilit ca fiind sustrase de la bugetul de stat in baza unor "manevre" care au fost considerate de noul Cod Fiscal ca fiind infractiuni. De altfel, in urma acestor verificari au fost inaintate organelor de cercetare penala 105 sesizari, care in aceste conditii ar putea ramane la stadiul de intentie. "Nu toate aceste sesizari vizeaza infractiuni prevazute de Codul Fiscal. Noi mergem, facem controale, constatam, insa deciziile noastre nu constituie titlul executoriu. Noi constatam o infractiune sau o frauda fiscala, estimam un prejudiciu si inaintam sesizarea noastra Parchetului. Ce se intampla mai departe nu mai este treaba noastra, este doar o chestiune juridica", ne-a declarat Marian Pasulea, comisarul-sef al Garzii Financiare. Altfel spus, fie ca evazionistii vor fi pedepsiti ori ba, Garda Financiara va face controale in continuare. "Actiunile noastre de control nu au de suferit de pe urma acestei situatii, insa bugetul da", mai spune Pasulea. Un calcul simplu arata ca daca numai in luna ianuarie, statul ar putea pierde 400 miliarde lei, pana in acest moment suma este cel putin dubla, iar pana la rezolvarea situatiei aceasta va creste simtitor. Si daca acestor sume li se adauga si cele constatate in urma controalelor facute de Fisc, putem ajunge la un rezultat de-a dreptul naucitor, care se datoreaza in exclusivitate unei greseli a alesilor nostri din Parlament. Indiferent cum va fi rezolvata aceasta situatie, una dintre solutiile vehiculate fiind introducerea infractiunilor in noul Cod Penal, va mai trece ceva timp pana cand evazionistii vor avea de ce se teme. Pe de alta parte, comisarii Garzii Financiare spun ca fac munca in zadar pentru ca prevederile din Codul Penal nu vor putea fi aplicate retroactiv. "Odata stabilit cadrul legislativ dupa care ne ghidam va trebui sa facem alte controale pentru a vedea care este prejudiciul adus statului", mai spun angajatii Garzii Financiare. Aceasta sustin ca situatia creata in acest moment din punct de vedere fiscal va duce la o tulburare a mediului de afaceri, multi afaceristi considerand ca este un bun prilej pentru a da adevarate "tunuri".
De la inceputul anului
165 de sesizari penale din evaziune fiscala
Directia de control si inspectie fiscala din Ministerul Finantelor a inaintat, de la inceputul anului, aproximativ 165 de sesizari penale vizand infractiuni in domeniul evaziunii fiscale. "In urma controalelor, s-a stabilit un prejudiciu de 164 miliarde lei, la care se adauga alte 2.300 miliarde lei reprezentand venituri suplimentare la buget", a declarat Dragos Rusu, director general in Ministerul Finantelor. El a precizat ca au existat si sesizari penale care se incadreaza in sfera infractiunilor prevazute in Codul Fiscal, in special in afacerile cu alcool si carburanti, dar au existat, de asemenea, si controale de fond in baza altor legi, cum ar fi Legea evaziunii fiscale, Legea contabilitatii s.a.m.d.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite