"În sistemul de protecţie a copiilor sunt oameni nepregătiţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un copil a fost ucis de tatăl vitreg după ce directorul centrului de plasament l-a lăsat să plece fără avizul Comisiei pentru protecţia drepturilor copilului. Despre cât de bine sunt

Un copil a fost ucis de tatăl vitreg după ce directorul centrului de plasament l-a lăsat să plece fără avizul Comisiei pentru protecţia drepturilor copilului. Despre cât de bine sunt protejaţi copiii daţi în grija statului ne-a vorbit Bogdan Panait, secretar de stat la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

- De ce sunt ucişi copiii de sistemul care ar trebui să-i protejeze?
- Sistemul permite aceste nenorociri atunci când oamenii nu îşi fac treaba şi când au impresia că, acolo unde sunt, sunt în afara sistemului. Este o crasă neglijenţă. Nu există o colaborare în teritoriu. Acel copil trebuia să iasă din centrul de plasament cu aprobarea Comisiei pentru drepturile copilului, lucru care nu s-a întâmplat. Mai mult decât atât, cererea este făcută de concubin, şi nu de către mamă. Copilul nu a ieşit singur. A ieşit cu sora lui, care nici măcar nu era menţionată în cerere. În momentul de faţă, şi mama, şi sora sunt dispărute de la domiciliu. Lucrurile sunt extrem de grave acolo.
- Cât de bine sunt pregătiţi angajaţii din sistemul de protecţie a drepturilor copilului?
- Convenţia ONU privind drepturile copilului a fost una dintre primele legi semnate în România, după Revoluţie. Am constatat, cu foarte puţin timp în urmă, că oameni care lucrează în sistem habar nu au de această convenţie. În perioada următoare vom populariza întreaga legislaţie privind protecţia drepturilor copilului până la ultimul lucrător din sistem, până la ultimul poliţist, de la învăţători şi până la părinte, pentru că nu poţi să aplici legea dacă ea nu este cunoscută. Din păcate, oameni care lucrează de mult în sistem sunt slab pregătiţi. Sistemul, în momentul de faţă, este mult mai avansat faţă de pregătirea pe care o au mulţi dintre cei care slujesc acest sistem. Am avut o întâlnire cu câţiva directori din ţară şi le-am cerut să facă mai multă pregătire cu salariaţii. Sunt obligaţi prin lege să o facă. Pe de altă parte, avem în cadrul autorităţii o direcţie de programe care se va ocupa de programe de pregătire profesională. şi vreau să vă spun că, la începutul toamnei, vom începe aceste programe de pregătire profesională cu directorii de direcţii. Chiar dacă ei lucrează de multă vreme în sistem, este cazul să facă această pregătire. Am atras atenţia şi directorilor, am început cu ei, că trebuie să fie mult mai responsabili cu sistemul pe care îl conduc, pentru instituţiile pe care le conduc.
- Sunteţi sprijiniţi de autorităţile locale?
- Sunt judeţe, şi unul dintre ele este Teleorman, care de ani de zile nu dau un leu pentru protecţia copilului. Aş vrea să fiu foarte bine înţeles. Sistemul are o dublă finanţare, una de la guvern, care înseamnă aproximativ 77 la sută, şi una de la nivel local, care înseamă 24 la sută. Sunt două judeţe în ţară, Bistriţa-Năsăud şi Teleorman, care de ani de zile nu au dat nici un ban pentru protecţia copilului.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite