"Înainte să se sinucidă, subofiţerul Ion Soc s-a întâlnit cu şeful său direct"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul de Protecţie şi Pază s-a confruntat, în premieră, cu un caz de sinucidere. Subofiţerul care şi-a pus capăt zilelor în timpul serviciului lucra din 1997 în această structură.

Serviciul de Protecţie şi Pază s-a confruntat, în premieră, cu un caz de sinucidere. Subofiţerul care şi-a pus capăt zilelor în timpul serviciului lucra din 1997 în această structură. Generalul Lucian Pahonţu, directorul SPP, ne-a vorbit despre testele la care sunt supuse cadrele din instituţia pe care o conduce şi despre modul în care se pot evita asemenea incidente.
- Au mai existat cazuri de sinucidere printre cadrele SPP?
- Niciodată. Este prima dată când unul dintre angajaţi recurge la un asemenea gest disperat. Subofiţerul Ion Soc a şocat pe toată lumea. El se număra printre cei pe care noi i-am ajutat în mod special, întrucât ştiam că avea unele probleme personale. Primise chiar unele beneficii salariale, pentru orele de noapte pe care tot el ceruse să le efectueze. În dimineaţa zilei în care s-a sinucis, acesta a avut o întâlnire şi cu şeful său direct. Nici acesta nu a observat vreo schimbare comportamentală.
- Cum se pot preveni astfel de cazuri?
- Sunt două direcţii în care se poate acţiona. Trebuie să punem accentul pe o pregătire psihologică mai intensă şi, de asemenea, pe o cunoaştere mai atentă a fiecărui cadru în parte. Discuţiile angajaţilor cu psihologii instituţiei vor fi dublate de dialoguri periodice cu factorii de conducere ai SPP.
- Care sunt cerinţele pentru a deveni angajat la SPP şi cum sunt testaţi ofiţerii şi subofiţerii, după angajare?
- La admiterea în SPP, testarea psihologică este eliminatorie, iar la intrarea în serviciul zilnic, ofiţerii psihologi discută cu fiecare cadru operativ. La fiecare şase luni se fac examinări medicale şi psihologice pentru toţi angajaţii. Un asemenea test a trecut şi Ion Soc, în luna decembrie a anului trecut. La examinări nu au fost constatate probleme, şi din acest motiv a primit avizele psihologice şi medicale.
- Există diferenţe între testele la care sunt supuşi angajaţii din operativ şi ceilalţi angajaţi, cum este cazul şoferilor sau al personalului auxiliar?
- Diferenţe există, în sensul că oamenii din operativ sunt supuşi la o serie de teste mult mai riguroase. Se pot enumera aici rezistenţa la stres, coeficientul de inteligenţă, viteza de reacţie sau verificarea aptitudinilor fizice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite