De ce se sinucid copiii şi tinerii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă tragedie a zguduit ieri România: două gemene au fost găsite spânzurate într-un parc din Cluj O serie de tragedii cutremurătoare, în care au fost implicaţi copii şi tineri,

O nouă tragedie a zguduit ieri România: două gemene au fost găsite spânzurate într-un parc din Cluj

O serie de tragedii cutremurătoare, în care au fost implicaţi copii şi tineri, sfâşie România ca un blestem. Un tânăr de 19 ani s-a aruncat de la balcon, pentru că profesoara cu care avea relaţii amoroase a încercat să pună capăt relaţiei. O săptămână mai târziu, un elev de 14 ani s-a spânzurat de un copac, într-un parc din Capitală. La câteva zile, într-o comună harghiteană, o adolescentă şi-a luat viaţa pentru că părinţii nu voiau s-o mai lase la şcoală. Acest şir de drame a culminat ieri cu o sinucidere şocantă chiar şi pentru specialişti. Două surori gemene, în vârstă de 24 de ani, s-au spânzurat, îmbrăţişate, într-un parc din Cluj.

Andreea şi Kinga Bodiş proveneau dintr-o familie cu o condiţie materială bună, mama fiind doctor, iar tatăl, profesor. Ele colaborau cu mai mulţi notari publici şi firme de profil. Vecinii gemenelor au declarat poliţiştilor că cele două erau persoane retrase. Potrivit poliţiei, fetele şi-au cumpărat funia duminică, 3 iunie, în jurul orei 14.00, din Praktiker. Cu sânge rece, ele au întrebat vânzătorul câte kilograme poate suporta frânghia. Luni dimineaţa, o femeie care îşi plimba câinele în parcul Belvedere avea să descopere tragedia. Tinerele au fost găsite îmbrăţişate, atârnând legate de funia albă. Sub picioare aveau două scaune pe care le aduseseră de acasă. Şeful Poliţiei Cluj-Napoca, Ioan Herdea Rus, a ajuns la locul tragediei la puţin timp după ce au fost găsite cadavrele gemenelor. "N-am văzut în viaţa mea de poliţist - şi am aproape 30 de ani de muncă - un asemenea caz! Două surori, şi gemene, care să-şi ia viaţa împreună! Potrivit expertizelor medico-legale, moartea tinerelor a survenit în urma asfixierii. Nu este niciun dubiu că acestea s-au spânzurat", a declarat comisarul-şef Ioan Herdea Rus. Asupra tinerelor, n-a fost găsit vreun bilet de adio prin care acestea să-şi motiveze gestul extrem. Aveau asupra lor doar un pix, nişte bani şi telefoanele mobile.

Mister total

Sinuciderea gemenelor este cu atât mai misterioasă cu cât acestea proveneau dintr-o familie de condiţie bună, erau absolvente de filologie şi lucrau de câţiva ani ca traducătoare autorizate de engleză-germană. De altfel, Kinga şi Andreea vorbeau fluent patru limbi străine. Ele mai au un frate ce urmează un masterat în Elveţia, mama lor este medic veterinar şi profesor universitar la Facultatea de Agronomie, iar tatăl, conferenţiar la Catedra de Chimie Organică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Poliţiştii au găsit, în casa în care locuiau cele două surori gemene din Cluj care s-au sinucis, bileţele scrise în limbile maghiară şi germană, cu citate din Biblie, Kant şi Heideger. "Mai mult decât viaţa, iubesc libertatea" - este unul din citatele găsite în garsoniera din Cluj. "Nu am reuşit să stabilim până acum niciun motiv care să le fi determinat pe fete să recurgă la acest gest. Am vorbit cu familia, însă aceasta a fost prea bulversată de ceea ce s-a întâmplat. Nu le venea să creadă…", a spus comisarul Herdea.

Firi retrase

Gemenele locuiau singure într-un apartament cu o cameră pe Strada Caracal nr. 21. Vecinii povestesc despre ele că erau firi retrase. "Le dădeam lor banii pentru apă şi curent. Erau două fete liniştite, nu am văzut niciodată să vină băieţi la ele. Erau firi retrase şi nu aveau treabă cu nimeni", ne-a declarat Maria Albuţ, vecina ce locuieşte la un etaj mai jos, chiar sub apartamentul tinerelor. Cele două plecaseră de la părinţii cu care au locuit în timpul facultăţii, după unele divergenţe apărute în urma deciziei fetelor de a deveni vegetariene. Colegii de muncă ai tatălui, Eugen Bodiş, povestesc despre acesta că este un om la locul lui şi niciodată nu s-a plâns că ar avea probleme cu fiicele lui. "Tatăl spunea că le-a cumpărat apartamentul pentru a le oferi mai multă independenţă, şi se mândrea tot timpul cu fetele la seviciu", mai spun profesorii de la Facultatea de Chimie.

"Mediatizarea dusă la extrem stimulează fantasmele mortuare"

Medicul psihiatru Florin Tudose, de la Spitalul Universitar de Urgenţă, susţine că sinuciderile înregistrate în ultima vreme în rândul tinerilor s-ar putea explica prin mediatizarea excesivă a acestor acte sinistre. "Presa creează magia. Parcă îi invită pe aceşti tineri să fie pe prima pagină a ziarelor, într-un carusel al răului. Mediatizarea dusă la extrem le stimulează fantasmele mortuare. Unele cazuri de suicid sunt impulsive. Se produce o reacţie de scurtcircuit şi tânărul zboară peste balcon sau ia un pumn de medicamente. Alteori, în bolile depresive, de exemplu, sinuciderile sunt pregătite cu minuţiozitate, iar mediatizarea altor cazuri de acest gen nu face decât să le stimuleze. Sinuciderea nu este o idee plăcută. Din contră, este sinistră şi puternic ilogică, deoarece te trimite într-o lume despre care nu ştii nimic. Iată de ce ne mirăm când auzim despre o sinucidere la un tânăr, care are viitorul în faţă şi care hotărăşte să înlocuiască experienţele de viitor cu neantul", ne-a declarat prof. Florin Tudose. Referindu-se la cazul surorilor Bodiş, psihiatrul consideră că cele două fete ar fi avut nişte tulburări mintale. " În cazurile de suicid în grup, denumite şi <> , există un inductor şi un indus. Dacă unul are o depresie şi se gândeşte să se sinucidă, îl convinge pe celălalt să facă acelaşi gest, motivând că îl iubeşte prea mult pentru a-l lăsa singur pe lume. Este posibil ca cele două fete să fi avut nişte tulburări de sănătate mintală. Ele şi-au pregătit în cel mai mic detaliu sinuciderea şi, încurajate poate de mediatizarea excesivă a sinuciderilor înregistrate în ultimele săptămâni, au spus: <> ", a opinat psihiatrul Florin Tudose.

Copiii se sinucid de teamă că adulţii i-ar respinge dacă le-ar afla problemele

"Faptul că pentru toţi sinuciderea pare că a venit din senin, că nimeni nu se aştepta, este un semn clar că persoana care s-a sinucis a fost neglijată", a declarat, pentru NewsIn psihologul Anca Munteanu de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie din Bucureşti. "Copiii se sinucid de teamă că adulţii i-ar respinge dacă le-ar afla problemele şi pentru că nu au încredere în dorinţa acestora de a-i ajuta să depăşească momentele dificile", atenţionează psihologul. Anca Munteanu spune că toate sinuciderile au la bază o stare depresivă care este completată şi de o conduită agresivă şi impulsivă, care îi determină pe copii să acţioneze. Aceasta a adăugat că exprimarea afectivităţii în familie este foarte importantă pentru a preveni comportamentul suicidar al copiilor. Ea a precizat că depresia se poate instala la vârste surprinzător de mici şi că există depresii şi la copiii în vârstă de doi ani, care reacţionează la agresiunile din jur, deoarece deja au capacitatea de a observa fenomene şi atitudini ale celorlalţi membri ai familiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite