"Suntem singurii fără calendar de retragere din Irak"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a acordat un interviu ziarului Adevărul, în care vorbeşte despre programele de înzestrare ale armatei, despre

Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a acordat un interviu ziarului Adevărul, în care vorbeşte despre programele de înzestrare ale armatei, despre scandalul retragerii trupelor din Irak şi despre motivele pentru care s-a înscris în PNL.
Săptămâna trecută au avut loc dispute aprige între MApN şi preşedinţie referitoare la înzestrarea armatei cu tehnică de luptă. Mai ştie stânga ce face dreapta?
Programele de înzestrare ale armatei române nu sunt un secret pentru ministrul apărării naţionale. Sunt angajate credite guvernamentale multianuale pentru programele multinaţionale. Este, aşadar, de la sine înţeles că ministrul Atanasiu cunoaşte toate programele de înzestrare ale armatei, având în vedere că este ordonatorul principal de credite în MApN. Între priorităţile ministrului apărării se numără şi înzestrarea cu tehnică de luptă. Ministrul se zbate să obţină o linie de bugetare raţională care să acopere toate nevoile ministerului, având în vedere angajamentele asumate anterior de către România. Altfel, ne vom trezi într-o situaţie foarte delicată, când alţii vor fi sceptici vizavi de credibilitatea Românei. Armata are nevoie de un buget de 2,38 la sută din PIB pentru că, la momentul actual, suntem abia în proces de constituire a forţelor. Or, dacă vom primi un buget mai mic, vă daţi seama că acest proces va fi încetinit. Securitatea naţională costă tot mai scump pe toate meridianele lumii. Noi am planificat pentru anul acesta cam 10-11 la sută din bugetul apărării. Ceea ce este enorm. Sunt circa 200 milioane de dolari.
MApN cere fonduri mai mari, dar aţi fost acuzaţi că nici ce aţi primit nu s-a cheltuit în întregime?
Dacă cineva solicită date la Ministerul Finanţelor, va afla alte cifre. Adevărul este că armata şi-a cheltuit bugetul în 2006 în proporţie de peste 99 la sută! În ceea ce priveşte rambursarea creditelor externe, care asigură finanţarea programelor majore de înzestrare (care costă mult şi care depăşesc de zece ori bugetul MApN), dacă cineva îşi închipuie că suntem restanţi la aceste credite, se înşală! Steagul României ar fi fost târât prin tribunale pe tot continentul dacă lucrurile ar fi stat altfel.
Este oportună retragerea trupelor din Irak?
Ministrul Atanasiu a propus retragerea trupelor noastre din Irak având în vedere cheltuielile mari. Pe de altă parte, a propus acest lucru din cauza nevoii politice de stabilire a unui calendar de retragere. Toate ţările au stabilit un astfel de calendare de retragere. Ele se reînnoiesc periodic, în funcţie de dinamica situaţiei de securitate din mediile în care noi operăm. Deci, nu trebuie să considere nimeni că noi nu ne-am respecta angajamentele internaţionale. Mai mult decât atât, ministrul Atanasiu a specificat că a supus atenţiei Consiliului Suprem de Apărare a ţării retragerea din forţele de coaliţie care operează în Irak, nu din cadrul misiunilor NATO.
România are, măcar pe hârtie, un calendar de retragere a trupelor sale din Irak, aşa cum au alte ţări?
La ora actuală, nu. Noi suntem singura ţară implicată cu forţe în Irak fără un calendar de retragere. Să sperăm că acest calendar - sau ideea întocmirii unui calendar - va întruni, mai întâi, un consens politic. Apoi, preşedintele României, conform prerogativelor constituţionale, trebuie să agreeze această iniţiativă. Documentul nu va trebui trecut neapărat şi prin parlament, pentru că un calendar de retragere îşi propune doar evidenţierea unor repere temporale.
De ce v-aţi înscris în PNL?
A fost o opţiune personală, având în vedere convingerile mele. Am fost membru al Partidului Comunist cândva, dar, vă rog să mă credeţi, doctrinele politice de centru-dreapta sunt mai aproape de nevoile oamenilor! Asta am avut în minte când m-am angajat ca membru în PNL.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite