Un singur cardiolog la peste 300.000 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii cardiaci din judeţ stau la coadă dis de dimineaţă pentru a prinde consultaţie şi EKG gratuit. Aneta Vida este singurul medic cardiolog sătmărean care are încheiat contract cu Casa Judeţeană de Asigurări  de Sănătate.

 Un singur medic cardiolog lucrează gratuit în întreg judeţul, el avându-şi cabinetul în cadrul Centrului de Diagnostic şi Tratament. Situaţia s-a instalat în urmă cu cinci ani, însă autorităţile nu au mişcat un deget pentru a rezolva problema. Tudor Solomon, directorul adjunct al Casei Judeţene de Asigurări  de Sănătate (CJAS) învinovăţeşte legislaţia pentru situaţia creată în judeţ şi susţine că problema medicilor ar putea fi rezolvată la jumătatea lunii mai.
„Soluţia ar fi  să încheiem contracte cu medicii cardiologi pe care îi avem, însă deo-
camdată suntem încorsetaţi de cadrul legislativ, mai precis de articolele 45 şi 48 din contractul cadru, care lasă medicii din spital să lucreze doar jumătate de normă la cabinete”, afirmă Solomon.
Potrivit acestuia, CJAS a solicitat sprijinul Casei Naţionale în vederea modificării articolelor. „Dacă se revine prin modificarea actului legislativ, medicii din spital vor putea avea contracte în afara orelor de serviciu. În aceste condiţii ar mai intra în relaţii contractuale cu CJAS alţi patru medici cardiologi, care ar mai rezolva problema”, precizează Tudor Solomon. Acesta a mai afirmat că amână semnarea contractelor cu medicii, care ar trebui încheiate începând cu data de 1 mai, în aşteptarea unor reglementări mai permisive. 

Cardiacii săraci, obligaţi la navetă

„Venim aici pentru că e singurul loc din tot judeţul unde  putem, pe baza trimiteri de la medicul de familie, să facem şi consultaţie de specialitate şi EKG gratuit”, explică Marius P., un bărbat de 47 de ani, sosit la medic din comuna Turţ.
Alături el, alţi şapte pacienţi au ajuns la cabinetul medicului Vida Aneta încă de la ora 6.00, înainte ca spitalul să-şi deschidă porţile. „Zilnic, pe la cabinetul doamnei doctor trec cam 20 de pacienţi”, spune o asistentă de la registratură. 
Obişnuiţi cu rutina ultimilor ani, oamenii de curăţenie din spital sunt cei care le-au deschis porţile bolnavilor, la ora 7.00, pentru a le permite să-şi schimbe locul de aşteptare de pe trepte pe scaune.
„Nimănui nu-i pasă de faptul că facem naveta de ani de zile, deşi plătim asigurări de sănătate ca toată lumea”, spune  şi Maria Bogdan, o femeie care a sosit din Moftin la cabinetul din vechea Policlinică. Statisticile arată că maladiile cardiovasculare se numără printre principalele cauze de deces în Satu Mare.

Medicii refuză CJAS

În pofida asigurărilor date de oficialul CJAS, rediscutarea articolelor de lege nu ar fi suficientă pentru a rezolva situaţia. Medicii cardiologi din judeţ au refuzat şi în trecut să semneze contracte cu statul, dând vina pe birocraţie. „Se cere un vraf de hârtii pentru fiecare consultaţie, iar în aceste condiţii este normal ca medicii să prefere simplitatea lucrului în regim privat”, a declarat sub protecţia anonimatului un oficial al Casei de Asigurări. Medicii din spital au refuzat însă să comenteze.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite