Un sfert dintre mureşeni, fără taloane de analize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele arată că 34,68% dintre cei care au trecut pe la medic prezintă riscul unor îmbolnăviri. Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, pe ultima sută de metri.

Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei s-a încheiat în 31 ianuarie 2009, dar în judeţul Mureş 49.500 de persoane nu şi-au primit taloanele pentru analizele gratuite.
Potrivit directorului general al CAS Mureş, dr. Csiki Zsuzsanna, aceste persoane nu au putut fi contactate. Numărul persoanelor care nu şi-au efectuat analizele medicale ar putea fi însă mai mare, deoarece există şi mureşeni care au primit talonul, dar din diferite motive, nu au ajuns la medicul de familie sau la un laborator de specialitate.

Aproape 400.000 de oameni evaluaţi

„Din cele 49.500 de taloane primite de CAS Mureş de la Poştă, 19.000 sunt destinate locuitorilor din Târgu-Mureş. Cred că aceste persoane nu au putut fi găsite pentru că probabil au plecat din ţară sau şi-au schimbat domiciliul”, a declarat Csiki Zsuzsanna.
Deşi aproximativ 50.000 de mureşeni nu şi-au efectuat analizele medicale gratuite, directoarea CAS se declară mulţumită de numărul mureşenilor participanţi la acest program. În cursul celor 18 luni de la demararea Programului de evaluare a stării de sănătate a populaţieie au fost evaluate 384.801 de persoane, dintre care 343.185 au fost deja la un laborator pentru analize, iar restul urmează să meargă luna aceasta. „Numărul total de persoane evaluate reprezintă peste 75% din populaţia judeţului, ceea ce face ca Mureşul să se situeze printre primele judeţe la nivel naţional din punct de vedere al participării”, a precizat dr. Csiki.
În judeşul Mureş, programul s-a derulat în 312 cabinete medicale de medicină de familie şi 27 de laboratoare, iar în urma analizelor efectuate s-a constatat că 133.114 persoane, adică 34.68% din totalul celor evaluaţi prezintă riscul de a dezvolta o boală pe viitor.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite