Un sfert de maraton pentru un vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii de pe cea mai lungă stradă din Cluj au avut de străbătut pe jos kilometri întregi până la secţia de votare. Doar doi locuitori de pe strada Fânaţelor votaseră până la amiază, la secţia nr. 152 de lângă fostul CUG.

Deşi pe liste sunt trecute peste 150 de familii, locuitorii de pe cea mai lungă stradă din municipiu nu au nicio motivaţie să voteze. În plus, distanţa până la secţia de votare e de natură să-i descurajeze şi pe localnicii cu cel mai ascuţit simţ civic.
Strada Fânaţelor începe la interesecţia străzilor Oaşului, Muncii şi Chintăului. Urcă printr-o livadă de meri şi coboară spre rezevaţia naturală Valea Fânaţelor. Strada, care măsoară aproape zece kilometri în lungime, este asfaltată doar pe primii circa 50 de metri, după care drumul e o combinaţie între pământ şi, mai rar, pietriş.

Cel care se ocupă de chestiunile administrative ale străzii, fostul maistru Gheorghe Pipaş, ne-a explicat de ce lumea nu are nicio motivaţie să meargă la secţia de votare.

Fără transport public

Astfel, grupul de case din jurul străzii Fânaţelor nu are aproape nicio legătură cu viaţa urbană, dar face parte integrantă din Cluj-Napoca.

Urnele se află la aproape zece kilometri de capătul străzii, iar transport public în zonă nu există. Apă curentă şi canalizare nu există, încălzirea se face cu lemne, telefonia fixă nu a fost niciodată instalată. Curentul electric a fost tras doar în urmă cu zece ani. Cele peste 150 de familii nu au niciun magazin sau local la dispoziţie, poştaşul vine la 2-3 zile, iar până nu demult, nici pompierii, nici ambulanţa nu puteau ajunge până în capătul străzii. Şcoala s-a prăbuşit, iar elevii parcurg zilnic distanţa spre cartierul Iris, pe jos sau cu maşinile părinţilor, asociaţi câte 2-3 la o maşină. Iluminat public nu există, iar odată cu înserarea localnicii se închid în casă. Locuitorii îmbătrâniţi nu-şi mai lucrează terenurile, care zac necultivate.

Subdezvoltarea a surprins şi candidaţii

„Primarii vin doar în preajma alegerilor şi promit că ne asfaltează drumul, că ne instalează apa, gazul, dar uită de noi până la alegerile următoare”, ne-a spus Pipaş. Primarul a fost aici şi în primăvară şi în campanie, cu candidaţii pentru parlament. Candidaţii au făcut ochii mari, nevenindu-le să creadă că se află tot în reşedinţa de judeţ. „Aici este tot Clujul?”, s-a întrebat surprins un candidat, binecunoscut medic chirurg.

Localnicii şi-au pierdut încrederea în administraţie. „Pentru asta nici nu mai merg să voteze. De această dată am notat în caiet ce a promis primarul. Dacă nici acum nu rezolvă problemele, le voi arăta data viitoare caietul”, ne-a spus Pipaş. Oficial, casele aparţin de cartierul Iris, cu parohia, şcoala şi asistenţa sanitară. „Iau doar taxe de la noi, nu ne fac nimic. Toate satele şi cătunele din vecini au drumuri aranjate. Au adus de o săptămână două camioane de balast”, a oftat cu obidă Viorel Pleşa, în vârstă de 50 de ani.

Cornel Moldovan are 83 de ani. Până nu demult mergea să voteze. Acum abia se deplasează în cârje. „Nu mai pot să merg atâta drum”, ne-a spus bătrânul.

image

Nimeni nu ne are grija. Doar Cel de Sus ne mai are în paza Lui

image



Grigore Cipcigan, 72 de ani

image

Apă avem doar din fântână. Am analizat-o noi, e bună, dar are cam mult calciu în ea

image



Mărioara Dan, 52 de ani

image

Am notat în caiet toate promisiunile candidaţilor, să le dau peste nas cu ele la alegerile următoare

image



Gheorghe Pipaş, 58 de ani

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite