Elena: „O să te audă colegii mei, intelectualii!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena  şi Nicolae Ceauşescu,  în colţul acuzaţilor
Elena şi Nicolae Ceauşescu, în colţul acuzaţilor

„Savanta de renume mondial“ s-a enervat când judecătorul Gică Popa a spus că „analfabeta ajunsese academician“. Procesul Ceauşeştilor a fost judecat de un Tribunal Militar Excepţional, în cazarma unei unităţi militare din Târgovişte. Judecata sumară s-a desfăşurat la 25 decembrie 1989, în ziua de Crăciun.

Ziarul „Adevărul" continuă publicarea integrală a stenogramei procesului care i-a avut drept inculpaţi pe soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Astăzi, în partea a doua a stenogramei, intrăm în faza în care procesul „ia viteză". Judecătorul Gică Popa devine tot mai agresiv, părând că, până să ajungă la sentinţă, principala sa misiune este aceea de a zdruncina orgoliul, mândria, aroganţa, încăpăţânarea şi, în final, rezistenţa lui Ceauşescu.

Pentru a-şi atinge scopul, magistratul-militar recurge deseori la înţepături, la ironii şi chiar la jigniri. Chiar şi modul de adresare, la persoana a doua singular, are darul de a-l şoca pe dictatorul-inculpat. „Lasă placa asta veche!", îi spune colonelul Popa la un moment dat. „Ai uzurpat puterea", îl apostrofează apoi.

Judecătorul o demolează efectiv pe Elena Ceauşescu: „Savantul, inginerul, academicianul, care nu ştia să citească... Analfabeta ajunsese academician". Ridiculizată, „Tovarăşa" lasă posterităţii o replică memorabilă: „O să te audă intelectualii din ţara asta şi toţi colegii mei! O să te audă colegii mei ce vorbeşti! O să te audă!".

Stenograma procesului de la Târgovişte (2)

„Marea Adunare Naţională va afla adevărul, şi nu cei care au organizat lovitura de stat!"

Urmare din ziarul de ieri

Judecătorul Gică Popa:
Situaţia se cunoaşte, situaţia dezastruoasă a ţării nu o cunoaştem numai noi, ci fiecare om cinstit din această ţară, care a robit până în ziua de 22 decembrie 1989, când au apărut zorii libertăţii. Cunoaştem situaţia cu toţii, lipsa de medicamente, care din ordinul dumitale, inculpat, a făcut ca să moară oameni, să moară copii, în spitale fără medicamente, fără hrană, fără căldură, fără lumină... Nu te-ai gândit la acest lucru? Acum discut cu inculpatul Ceauşescu Nicolae. Din ordinul cui s-a făcut genocidul de la Timişoara? (Către grefier) Inculpatul refuză să răspundă. (Din nou, către inculpat) Refuzi să răspunzi la întrebarea cine e autorul genocidului de la Timişoara?

Nicolae Ceauşescu:
Răspund în faţa Marii Adunări Naţionale.

Judecătorul:
Lasă placa asta veche! Am auzit-o şi ştim încăpăţânarea de care ai dat dovadă până în prezent.

Nicolae Ceauşescu:
Refuz să răspund la întrebarea cine este autorul genocidului de la Timişoara.

Judecătorul:
Istoria, naţiunea a făcut-o, n-ai făcut-o dumneata.

Nicolae Ceauşescu:
Pentru istorie, Marea Adunare Naţională va afla adevărul, şi nu cei care au organizat lovitura de stat!

Judecătorul:
Am organizat lovitura de stat? Ai uzurpat puterea. Răspunzi numai la întrebările pe care ţi le pun eu!

Nicolae Ceauşescu:
Nu răspund!

Judecătorul:
La Bucureşti, cine a ordonat să se tragă în mulţime, în tineri? Nu cunoaşteţi... nu cunoaşteţi situaţia de la Bucureşti? S-a tras în Piaţa Palatului în mulţime, eşti străin de acest lucru? Şi acum continuă să se tragă în oameni nevinovaţi, în bătrâni, în copii, în blocuri, de nişte fanatici, cine sunt aceşti fanatici? I-am format noi, poporul, sau dumneata? Cine i-a plătit?

Nicolae Ceauşescu:
Nu răspund la nicio întrebare, pentru că... vă rog să nu consideraţi ca răspuns la întrebare! Nu s-a tras în Piaţa Palatului în nimeni, dimpotrivă, au fost ordine clare să nu se tragă.

Judecătorul:
Din partea cui ai dat dumneata ordin să nu se tragă?

Nicolae Ceauşescu:
Da. Eu am dat ordin să nu se tragă, inclusiv la Televiziune, inclusiv la teleconferinţa care este înregistrată.

Judecătorul:
(Către grefier) Consemnaţi, vă rog!

Nicolae Ceauşescu:
Nu! Nu recunosc decât în faţa Marii Adunări Naţionale! Tot ceea ce s-a spus în jur sunt falsuri, provocări.

Judecătorul:
(Către grefier) „Nu recunosc să fi dat ordin, eu sau acoliţii mei, să se tragă în mulţimea adunată la Sala Palatului. Nici nu s-a tras, de altfel."
(Din nou, către inculpat) 64.000 de victime sunt astăzi ca urmare a dispoziţiilor date de dumneata...

Elena Ceauşescu:
Teroriştii...

Judecătorul:
Ai auzit de ei?

Elena Ceauşescu:
Aşa spuneau oamenii pe aici. Nu ştiu...

Judecătorul:
Nu ştiţi!... Se trage în oameni nevinovaţi în toate oraşele... Ai auzit - în toate muncipiile ţării, cum le pronunţai dumneata, în toate municipiile pe care te lăudai că le-ai construit. S-au construit cu sudoarea poporului, îndobitocit, sleit, toţi oamenii de cultură, toate inteligenţele le-ai persecutat, ca să nu fugă din ţară, să ne lase pe mâna dumitale. Aveţi de pus întrebări?

Avocatul Lucescu:
Îmi permiteţi...

Procurorul Dan Voinea:
Domnule preşedinte, să ne spună inculpatul cine sunt mercenarii străini care şi la ora aceasta trag în populaţia de pe întreg teritoriul ţării. Cine i-a adus şi cine îi plăteşte pe aceşti mercenari?

Judecătorul:
Răspunde, te rog, inculpat!

Nicolae Ceauşescu:
O altă provocare şi nu răspund decât în faţa Marii Adunări Naţionale, a poporului.

Judecătorul:
(Către grefier) „Refuz să răspund la întrebarea cine a recrutat şi dirijat mercenarii străini care săvârşesc fapte de teroare şi în prezent, omorând populaţia paşnică şi nevinovată."

Elena Ceauşescu:
Etete.. ete...

Judecătorul:
Dânsa este vorbăreaţă, dar am văzut-o de mai multe ori că numai citea... da, „citea"... Savantul, inginerul, academicianul, care nu ştia să citească. Analfabeta ajunsese academician.

Elena Ceauşescu:
O să te audă intelectualii din ţara asta şi toţi colegii mei! O să te audă colegii mei ce vorbeşti! O să te audă!

Judecătorul:
Întrebări, domnule colonel?

Avocatul Lucescu:
Inculpat Ceauşescu Nicolae, în afară de cele invocate în legătură cu legalitatea acestui tribunal, ce vă împiedică să răspundeţi la întrebările puse?

Nicolae Ceauşescu:
Eu răspund la orice întrebare numai în faţa Marii Adunări Naţionale şi a reprezentanţilor clasei muncitoare.

Judecătorul:
Ca şi până acum...

Nicolae Ceauşescu:
Voi răspunde în faţa Marii Adunări Naţionale şi a reprezentanţilor clasei muncitoare la orice întrebare. Nu recunosc decât clasa muncitoare şi Marea Adunare Naţională. Să audă şi să ştie întreaga lume!

Judecătorul:
(Către grefier) Să se consemneze: „Refuz să răspund la orice fel de întrebare pusă de tribunal". Asta am mai auzit-o de atâtea ori încât ştie întreaga lume.

Nicolae Ceauşescu:
În faţa loviturii de stat nu răspund celor care au chemat armatele străine în ţară! Nu răspund!

Judecătorul:
Marea Adunare Naţională, de care vorbeşti dumneata, a fost dizolvată, destituită.

Nicolae Ceauşescu:
Nu o poate nimeni dizolva!

Judecătorul:
Prin voinţa nestrămutată a poporului avem alt organ al puterii, este Consiliul Frontului Salvării Naţionale, legal constituit şi recunoscut pe plan mondial.

Nicolae Ceauşescu:
Nu îl recunoaşte nimeni şi de aceea poporul luptă în ţară - şi va lupta! - până la eliminarea acestei bande de trădători de ţară, care sunt în legătură cu străinătatea, au organizat lovitura de stat!

Judecătorul:
(Către grefier) "Nu recunosc noul organ al puterii de stat, legal constituit, şi nici organele care au uzurpat - în ghilimele - puterea, de aceea poporul face dezordine astăzi în ţară şi luptă."
(Către inculpat) Pentru cine luptă poporul? Luptă împotriva lui?

Nicolae Ceauşescu:
Pentru existenţa sa, pentru independenţă şi suveranitate, pentru integritatea României.

Judecătorul:
(Către grefier) "Uzurparea puterii a fost făcută cu ajutorul agenturilor străine", aşa a declarat inculpatul!

Nicolae Ceauşescu:
Nu este adevărat... n-am declarat nimic şi voi spune public aceasta ori de câte ori..., dar nu recunosc aceasta ca o declaraţie.

Judecătorul:
În primul rând, să ne răspunzi nouă, şi după aceea o să vedem noi!

Nicolae Ceauşescu:
Vă spun ca simpli cetăţeni, cu speranţa că veţi spune vreodată adevărul şi nu veţi lucra pentru nimicirea României...

Avocatul Lucescu:
Dacă binevoiţi...

Judecătorul:
Cine?! Poftiţi...

Avocatul Teodorescu:
Pentru ca să putem rezolva o problemă de drept, pe care o supunem noi atenţiei, când ne veţi acorda cuvântul, vă rog să binevoiţi să-l întrebaţi pe inculpatul Ceauşescu Nicolae, căruia îi acord asistenţă, dacă are cunoştinţă de faptul că a fost destituit din funcţia sa de preşedinte al României...

Judecătorul:
Ai aflat de acest lucru?

Avocatul Teodorescu:
... Şi pe inculpata Elena Ceauşescu dacă ştie că a fost destituită din funcţiile de stat pe care le deţinea. Şi încă următoarea întrebare: dacă mai are cunoştinţă că Guvernul a fost demis în integritatea sa şi că toţi cei care făceau parte din guvern... inclusiv inculpata Ceauşescu Elena nu mai are această calitate... pentru ca să putem rezolva problema de drept în care prezenţa refuzului nejustificat al acestora, de a răspunde întrebărilor puse de către Tribunalul Militar... ne vedem obligaţi ca să lămurim noi, ca şi dumnealor să înţeleagă, care este legalitatea în ce priveşte posibilitatea de judecare sau de nejudecare a acestora. Va rog să-l întrebaţi dacă are cunoştinţă de acestea.

Judecătorul:
Ai auzit, inculpat? Ai cunoştinţă că ai fost destituit din funcţia pe care o deţineai, că respectivele organe au fost desfiinţate?

Nicolae Ceauşescu:
Sunt preşedintele României şi comandantul suprem al Armatei! Ca simpli cetăţeni, ca simpli cetăţeni...!

Avocatul Teodorescu:
Dar nu asta v-am întrebat, eu altceva am întrebat: dacă aveţi cunoştinţă că vi s-au ridicat aceste funcţiuni, ca să putem discuta
legalitatea în ce priveşte susţinerile pe care le faceţi dumneavoastră, că nu vă poate judeca decât Marea Adunare Naţională.

Nicolae Ceauşescu:
În primul rând, nu vă recunosc nicio calitate... ca simpli cetăţeni, ca simpli cetăţeni!

Avocatul Teodorescu:
Cum doriţi dumneavoastră, "ca simpli cetăţeni".

Judecătorul:

Noi - simpli cetăţeni; dumneata - simplu preşedinte...

Nicolae Ceauşescu:
Sunt preşedintele Republicii Socialiste România şi comandantul suprem al forţelor armate ale Republicii Socialiste România!

Continuarea, în ziarul de mâine

image
No title
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite