Pe urmele celor 13 partizani ucişi de Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii din cadrul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) au început, ieri, căutările celor 13 partizani ucişi fără urme de Securitatea din Cluj.

Potrivit unei ipoteze apărute în urma mai multor mărturii ale foştilor angajaţi ai Casei Pionierilor, actualul Palat al Copiilor, la susbolul imobilului s-ar mai fi aflat o cameră, care însă a fost ulterior zidită.

Arheologii CICCR au avansat ideea că tocmai aici ar fi fost aruncate trupurile neînsufleţite ale celor 13 partizani, motiv pentru care, după o documentare prealabilă, ieri, au fost demarate lucrările de spargere a zidului.

După aproximativ o oră, muncitorii au identificat un gol unde arheologii bănuiesc că s-ar afla acea cameră de formă dreptunghiulară de mărimea 7,5 x 3 metri.

„După spargerea zidului am găsit un gol. Practic e un dreptunghi care ascunde ceva. Dacă înainte de a începe lucrările şansele de a găsi cadavrele erau de 50%, acum acestea au crescut simţitor. Vom vedea ce ascunde acel dreptunghi", a declarat Marius Oprea, imediat după descoperire.

Peste alte câteva zeci de minute, în spatele peretului a fost descoperit pământ afânat care e posibil să fi acoperit victimele. Din cauza pământului, dar şi a faptului că zidul are o grosime de aproximativ 50 de centimetri, „vânătorii de securişti" sunt de părere că lucrările de căutare s-ar putea prelungi pe durata a două-trei zile. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite