Când se sfârşeşte o lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stilul de viaţă american a fost îngropat odată cu Lehman Brothers  

Acum e clar, criza din sistemul bancar ne va afecta pe toţi. Facem parte din acelaşi joc, iar acel termen de neînţeles - „subprime” (categorie de creditori cu risc mare de neplată) -, care a intrat neinvitat în viaţa noastră, a fost virusul care a arătat limitele sistemului financiar global.

În fapt, prin această criză va dispărea un stil de viaţă, iar oamenii şi companiile vor trebui să se reinventeze. Semnele acestei prăbuşiri au apărut la sfârşitul anilor ’90, când „Dot-com”-urile au dat faliment. Era vorba de milioane de oameni care au investit în site-uri online, iar acestea n-au reuşit să devină profitabile conform aşteptărilor. Apoi, la începutul acestui mileniu au urmat megafalimentele companiilor Enron şi WorldCom, una din domeniul energetic, cealaltă din domeniul telecomunicaţiilor. Toate aceste prăbuşiri anunţau cumva ceea  ce se întâmplă acum. Toate au avut la bază o componentă speculativă, o prea mare aşteptare din partea acţionarilor şi o „abilitate” ieşită din comun a managerilor şi contabililor de a raporta profit.

Odată cu această criză, sistemul financiar se va reforma. Sprijiniţi de contribuabili, finanţiştii şi politicienii îşi vor da mâna şi vor găsi soluţii. De fapt, nici nu sunt prea multe. Trebuie doar să renunţăm la economia de consum şi să trecem spre „eco-nomia” propusă de Thomas Friedman în ultima sa carte „Hot, Flat and Crowded”, în traducere liberă „Fierbinte, Plată şi Aglomerată”. Astfel nu ne vom mai ocupa cu profitul din vise, cu vânzarea unei case al cărui preţ creşte la infinit, ci ne vom preocupa să integrăm energiile alternative în viaţa noastră, astfel încât bunăstarea oamenilor să nu mai depindă de petrolul din Orient şi de numărul de SUV-uri vândute de o companie auto.

Reforma sistemului bancar înseamnă ca băncile să nu mai crediteze consumul, ci soluţiile. Cred că această criză reprezintă o oportunitate ca economia occidentală să scape de dependenţa de petrol. Stilul de viaţă american, promovat vreme de decenii de Hollywood, bazat pe opulenţă şi cantitate, a fost îngropat odată cu Lehman Brothers. Brusc, bancherii au realizat că, dacă nu se schimbă, pier, iar de câteva săptămâni fac eforturi să se salveze.

Ieri, un jurnalist de la „New York Times“, comentând prăbuşirea burselor europene, a spus că „de acum e limpede - înainte de a ne fi mai bine, ne va fi mai rău”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite