Am sesizat SRI privind scandalul reţetelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva săptămâni, farmaciile au înăsprit regimul eliberării medicamentelor, solicitând reţetă chiar şi pentru produse care se eliberează la "liber" sau pentru dozele de urgenţă.

De câteva săptămâni, farmaciile au înăsprit regimul eliberării medicamentelor, solicitând reţetă chiar şi pentru produse care se eliberează la "liber" sau pentru dozele de urgenţă. Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţine că problema reţetelor este o criză indusă artificial în sistem şi că farmaciile care nu respectă legea vor fi sancţionate.
- De ce nu au fost efectuate controale în farmacii până la această oră?
- Controale în farmacii au existat. Numai în ianuarie au fost efectuate 16. Dar asta nu înseamnă că Ministerul Sănătăţii a declanşat o campanie. Sunt acţiunile pe care le realizează în fiecare an inspectorii Direcţiei de Farmacie din MS şi care nu urmăresc în mod specific eliberarea medicamentelor. Ei supervizează toată activitatea din farmacii. Mai mult, potrivit declaraţiilor farmaciştilor, la mai multe farmacii ar fi făcut controale persoane care se legitimează cu documente OPC, deşi acest organism nu are atribuţii în acest sens. Directorul OPC a confirmat că instituţia sa nu a delegat echipe de control în farmacii.
- De ce se refuză şi eliberarea medicamentelor antigripale sau a altor produse OTC?
- Pe noi, ca Minister al Sănătăţii, ne deranjează această campanie de zvonistică şi de defăimare a ministerului. Încă din 1958, unele medicamente se eliberează doar cu prescripţie medicală, conform "Nomenclatorului medicamentelor de uz uman", actualizat anual. Restricţiile sunt menite a proteja pacienţii de riscurile automedicaţiei, care apare la anumite produse. Medicamentele tip OTC, adică eliberabile fără prescripţie, sunt produse a căror utilizare este binecunoscută şi care au riscuri mai reduse. În ultimele două săptămâni am primit sesizări potrivit cărora unele farmacii au luat decizia de a nu mai elibera nici produse OTC, nici dozele de urgenţă, la produsele cu prescripţie. De la nerespectarea legii s-a ajuns chiar la nerespectarea Codului deontologic al farmacistului, care prevede că, pentru cazurile de urgenţă, farmaciştii profesionişti pot elibera dozele necesare. Avem semnale că aceste situaţii sunt create de vânzători care nu au pregătire farmaceutică. MS nu are nici o legătură cu această decizie.
- De ce MS a luat decizia de a anunţa SRI-ul?
- Pentru că ne confruntăm cu o adevărată campanie de zvonistică, iar noi nu avem mijloacele necesare unor astfel de cercetări. Această acţiune este o campanie clară de compromitere a acţiunilor MS privind reforma în sistemul sanitar. Cei care se află în spatelele acestei situaţii încearcă să organizeze crize artificiale, crize care ar justifica incompetenţa celor care au condus sistemul înainte.
- Când se va rezolva problema pacienţilor ?
- Am luat decizia, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, ca la sfârşitul acestei săptămâni să mă întâlnesc cu reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor, ai Patronatului Farmaciştilor, Agenţiei Medicamentului şi ai Comisiei pentru Medicina de Urgenţă. Vrem să semnăm un protocol în care să fie stabilite cu exactitate situaţiile în care farmaciile pot elibera medicamente fără prezentarea reţetei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite