11 septembrie 2001: Inceputul unui nou razboi mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei ani. 4.374 de morti. 4.092 raniti. Un bilant demn de cel de-al patrulea razboi mondial. Un razboi cu combatanti invizibili, fara linii de front. Un razboi in care nu mor soldati, ci oameni de pe

Trei ani. 4.374 de morti. 4.092 raniti. Un bilant demn de cel de-al patrulea razboi mondial. Un razboi cu combatanti invizibili, fara linii de front. Un razboi in care nu mor soldati, ci oameni de pe strada. Un razboi in care soldatii nu mai sunt oameni: cu privirea goala de orice sentiment, femei-kamikaze se arunca in aer in statiile de metrou, barbati impusca in cap copii de scoala, adolescenti sar in aer in autobuze si restaurante. Un razboi fara invinsi si invingatori, in urma caruia raman doar cadavre. Din 11 septembrie, cand avioanele de pasageri au plonjat catre Turnurile Gemene, lumea nu mai e aceeasi. Moartea pandeste din fiecare colt. Pe copiii din Beslan i-a gasit in prima zi de scoala. Pe oamenii din metroul din Madrid i-a nimerit in drum spre serviciu. Rusii din primul Tupolev doborat plecau in vacanta, francezii care se intorceau acasa din concediul la Sharm el Skeikh au ajuns pe fundul Marii Rosii. Ca o boala monstruoasa, fara leac, terorismul se intinde peste tot in lume. Azi secera vieti intr-o mare metropola americana, maine ajunge intr-un oras european, apoi nimereste intr-un satuc din fundul Caucazului. Cuprinsi de furie si neputinta, supravietuitorii vremelnici ai ciumei aduse de oameni incearca sa se apere cum pot. Unii au adunat armate intregi si au pornit piezis la razboi, cautandu-si dusmanii in muntii din Afganistan sau in deserturile din Irak. Altii si-au ascuns capetele in nisip, hotarand ca lor nu li se poate intampla nimic rau. Raul a continuat sa se intinda. Oamenii au continuat sa moara. Raul continua sa se intinda. Oamenii mor in fiecare zi de mana nevazuta a terorii.
Trei ani de teroare
* 11 septembrie 2001: SUA
Atentatele de la 11 septembrie 2001, din Statele Unite, cele mai singeroase din istorie, au fost comise de 19 membri ai gruparii al-Qaida, care au deturnat patru avioane si le-au prabusit peste World Trade Center si Pentagon. Atacurile s-au soldat cu 2.978 de morti, 2.749 de persoane fiind ucise la New York. Turnurile Gemene ale World Trade Center, cele mai inalte din New York, au fost lovite de avioanele deturnate de teroristi, la un interval de citeva minute. Prima aeronava, un Boeing 767 al American Airlines, cu 92 de persoane la bord, dintre care cinci erau teroristi, s-a prabusit la ora locala 08.46 (15.46, ora Romaniei). Al doilea avion, un Boeing 767 al United Airlines, cu 65 de persoane la bord, printre care cinci teroristi, a lovit al doilea turn la ora locala 09.03, acest atac fiind transmis in direct de posturile de televiziune. La ora locala 09.43, un Boeing 757 al American Airlines, cu 64 de persoane la bord, dintre care cinci erau teroristi, a lovit Pentagonul. Al patrulea avion, un Boeing 757 al United Airlines, cu 44 de persoane la bord, printre care patru teroristi, s-a parbusit in Pennsylvania. Obiectivul piratilor aerului nu este cunoscut, la fel ca si circumstantele exacte ale catastrofei. Unii pasageri, informati prin telefoanele mobile in legatura cu drama de la New York, s-au luptat cu teroristii. Cele doua turnuri gemene ale World Trade Center s-au prabusit intr-un nor de praf, primul la ora locala 10,05, iar al doilea la ora locala 10,28. Sute de persoane care nu au putut fi evacuate, precum si membri ai echipelor de interventie, au murit.
* 11 aprilie 2002: Tunisia. 21 de persoane, inclusiv 14 cetateni germani, si-au pierdut viata intr-un atentat sinucigas impotriva unei sinagogi din Djerba. Atacul a fost revendicat de un important responsabil militar din Al-Qaida.
* 8 mai: Pakistan. Un atentat cu masina-capcana impotriva unui autobuz care transporta angajati ai Directiei de Constructii Navale (DCN) franceze s-a soldat cu 14 morti, dintre care 11 cetateni francezi.
* 6 octombrie: Yemen. Petrolierul francez Limburg a fost vizat de un atentat, in largul coastelor Yemenului, unul dintre membrii echipajului pierzandu-si viata.
* 12 octombrie: Indonezia. Un atentat cu masina-capcana impotriva unei discoteci din Bali, atribuit retelei regionale Jemaah Islamiyah, legata de Al-Qaida, s-a soldat cu 202 morti si 300 de raniti, majoritatea turisti straini, in special australieni. La 12 noiembrie, o inregistrare audio atribuita lui bin Laden si difuzata de postul de televiziune al-Jazira a salutat operatiunile impotriva cetatenilor germani din Tunisia, a francezilor din Karachi (Pakistan), si a australienilor si britanicilor din Bali, precum si atentatul care a vizat petrolierul francez din Yemen.
* 28 noiembrie: Kenya. 18 persoane isi pierd viata intr-un atentat sinucigas care a vizat un hotel din Mombasa. Concomitent, un avion al companiei israeliene Arkia a fost vizat, in momentul decolarii de pe aeroportul din Mombasa, de un atac cu rachete. La 8 decembrie, Abu Ghaith a revendicat, in numele Al-Qaida, responsabilitatea pentru atentatele din Mombasa.
* 12 mai 2003: Arabia Saudita. Un triplu atentat sinucigas impotriva unui complex rezidential din Riyad, comis de 15 agresori sinucigasi care ar avea legaturi cu reteaua Al-Qaida, s-a soldat cu 35 de morti si 194 de raniti.
* 5 august: Indonezia. Un atentat cu camion-capcana, soldat cu 12 morti si 150 de raniti, a avut loc la Hotelul american Marriott din Jakarta. Operatiunea a fost atribuita gruparii Jemaah Islamiyah.
* 8 noiembrie: Arabia Saudita. Un atentat sinucigas cu masina-capcana intr-un ansamblu rezidential de la periferia orasului Rozad provoaca moartea a 17 persoane si ranirea altor 100.
* 15 si 20 noiembrie: Turcia. Patru atentate sinucigase cu masina-capcana la Istanbul impotriva a doua sinagogi, a consulatului britanic si a bancii britanice HSBC s-au soldat cu 63 de morti, printre care consulul general britanic si sute de raniti la interval de cinci zile.
* 5 decembrie: Rusia. La bordul unui tren aflat in localitatea Esentuki are loc un atentat soldat cu 40 de morti si 100 de raniti.
* 1 februarie 2004: Irak. 105 persoane mor intr-un dublu atentat sinucigas asupra sediilor de la Erbil (nord) a doua partide kurde importante, PDK si UPK.
* 11 martie: Spania. 191 de morti si peste 2.000 de raniti intr-o serie de atentate cu dinamita vizand mai multe trenuri in trei gari din Madrid si de la periferia orasului.
* 29-30 mai: Arabia Saudita. 22 de persoane, dintre care un american, un britanic, un italian, un suedez si opt indieni, sunt ucise si 25 ranite in atacuri la Al-Khobar (in estul tarii).
* 24 iunie: Irak. Mai multe atentate cordonate impotriva politiei, urmate de violente, provoaca moartea a 100 de persoane si ranirea altor 300 in bastioanele sunnite situate la nord si vest de Bagdad (Mosul, Baaquba, Ramadi).
* 28 iulie: Irak. 70 de persoane sunt ucise si 56 ranite intr-un atentat sinucigas comis in fata unei cladiri a politiei la Baaquba, la 60 de kilometri nord de Bagdad.
* 31 iulie: Pakistan. Atentat sinucigas ratat impotriva viitorului premier Shamkat Aziz, revendicat de brigazile Al Islambuli: 9 morti.
* 2 august: Irak. Sase atentate cu masina-capcana care au vizat imobile din Bagdad, Mosul si Kirkuk: 10 morti, 50 de raniti.
* 21 august: Bangladesh. Atentat esuat cu grenada impotriva sefului opozitiei revendicat de un grup necunoscut la Dacca, Himaful Jihad: 20 de morti.
* 24 august: Rusia. Explozia simultana in prin zbor a doua avioane de linii rusesti soldate cu 90 de morti.
Dublul atentat a fost revendicat tot de miscarea Al Islambuli, care, la 31 iulie actionase in Pakistan.
* 31 august: Israel. Dublu atentat sinucigas in orasul sudic Beersheba revendicat de Hamas si soldat cu 15 morti.
* 1-3 septembrie: Osetia de Nord. Dintre cei peste 1.000 de ostatici luati de un comando pro-cecen din orasul Beslan, peste 335 au murit, iar 445 au fost raniti in urma actiunii fortelor speciale rusesti si a ripostei teroristilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite