100 de secui şi-au revendicat autonomia teritorială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mitingul pro-Kosovo organizat ieri în Parcul Central din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, au participat doar în jur de 100 de persoane, deşi Consiliului Naţional al Secuilor (CNS) miza pe un

La mitingul pro-Kosovo organizat ieri în Parcul Central din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, au participat doar în jur de 100 de persoane, deşi Consiliului Naţional al Secuilor (CNS) miza pe un număr de trei ori mai mare. Cu torţe şi lumânări aprinse, participanţii au ascultat cu mare atenţie promisiunile liderilor CNS privind obţinerea autonomiei teritoriale.

Întrebaţi în limba română de ce sunt solidari cu locuitorii din Kosovo, mulţi dintre cei prezenţi au refuzat să răspundă în vreun fel, pe motiv că nu înţeleg limba. Alţii au recunoscut că vor autonomie teritorială deoarece s-au săturat ca destinul lor să fie decis la Bucureşti.

"Dacă ţările din Europa au spus că se poate autonomie acolo, la noi de ce nu se poate? Am trăit liberi aici pe vremuri, aşa vrem să fie şi pe viitor", ne-a spus o femeie la vreo 55 de ani. Vecinul a ţinut să o completeze: "Noi vrem să ne facem legile noastre, aşa cum simţim noi că trebuie să fie. Şi vrem ca banii pe care ni-i ia statul acum să rămână aici ca să ne dezvoltăm noi economia.

Să se ducă şi la Bucureşti, că aşa trebuie, dar acolo, un 10%, restul să rămână la localitate, pentru drumuri, apă, canal". Benedek Barna, preşedintele CNS Sfântu Gheorghe, a subliniat că nu se poate face o paralelă între dorinţele secuilor şi evenimentele din Kosovo:

"Nu vrem independenţa ca în cazul vecinilor, dar vrem să avem propriile noastre alegeri şi să ne autoguvernăm economic. Vrem autonomie teritorială". După discursurile liderilor CNS, manifestarea s-a încheiat cu o rugăciune pentru prosperitatea poporului secuiesc şi cu intonarea imnului secuiesc.

Galerie foto de la mitingul secuilor aici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite