Au secat lacurile Amara şi Balta Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Păsările nu mai au condiţii pentru a se stabili în zonă Deficitul de apă înregistrat în această vară a afectat, de asemenea, mai multe specii de păsări şi peşti, care au

Păsările nu mai au condiţii pentru a se stabili în zonă

Deficitul de apă înregistrat în această vară a afectat, de asemenea, mai multe specii de păsări şi peşti, care au dispărut din rezervaţia naturală.

Două lacuri importante din zona de câmpie a judeţului Buzău, Balta Albă şi Amara, au secat în această vară, din cauza secetei, luciul de apă dispărând de pe 70 la sută din suprafaţa albiei. Odată cu apa din lac au dispărut şi câteva specii de peşti şi păsări din rezervaţia naturală.

Cele două lacuri erau renumite pentru calităţile terapeutice ale nămolului, la Balta Albă existând timp de un secol o staţiune balneoclimaterică unde turişti români şi străini se tratau de afecţiuni ginecologice şi reumatismale.

Sit avifaunistic

Lacul Balta Albă, de la graniţa judeţelor Buzău şi Brăila, se întindea până în primăvară pe o suprafaţă de 1.200 de hectare. A fost raiul păsărilor de apă care găseau aici suficient peşte şi un mediu propice pentru a supravieţui peste iarnă. Seceta din ultimele luni însă a lăsat lacul fără apă, iar fauna şi flora au avut şi ele de suferit.

"Anul acesta cred că chiuveta a mai rămas la doar 30 la sută. Cel mai mult de suferit au păsările. Zona aceasta este foarte importantă pentru păsările care cuibăresc, dar şi pentru cele de pasaj.

Balta a fost declarată sit avifaunistic şi se pare că păsările o să ne ocolească anul acesta, pentru că nu mai au condiţii să se stabilească aici. Nu o să mai vedem călifarul roşu, egrete. A rămas un număr foarte mic de specii", a declarat Georgeta Toma, specialist din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău.

Soluţia, un canal de aducţiune

În această perioadă a anului, lacul Amara devenea raiul pescarilor. Anul acesta, însă, bărcile au rămas pe uscat deoarece balta nu mai are peşte suficient nici măcar pentru păsări.

O soluţie de a aduce din nou apa în cele două lacuri ar fi un canal de aducţiune din râul Buzău, însă această perspectivă pare greu de realizat.

Cele două lacuri erau renumite pentru calităţile terapeutice ale nămolului, recomandat încă din secolul trecut pentru tratarea afecţiunilor ginecologice şi reumatismale. La Balta Albă a funcţionat timp de 100 de ani o staţiune balneoclimaterică, unde clienţi fideli erau femeile care se tratau pentru infertilitate.

Cel mai mult de suferit au păsările. Zona aceasta este foarte importantă pentru păsările care cuibăresc, dar şi pentru cele de pasaj. Nu o să mai vedem călifarul roşu şi egrete.
Georgeta Toma, specialist Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite