Cât de scumpe sunt acţiunile "de elită"?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile mari la care sunt tranzacţionate la BVB titluri precum Transgaz, Erste Bank sau Transelectrica sunt echilibrate de indicatorii de evaluare ai companiilor Într-o piaţă cu numai

Preţurile mari la care sunt tranzacţionate la BVB titluri precum Transgaz, Erste Bank sau Transelectrica sunt echilibrate de indicatorii de evaluare ai companiilor

Într-o piaţă cu numai 62 de emitenţi cum este cea de la Bucureşti, preţurile din două sau trei cifre atrag imediat atenţia investitorilor. Dacă o parte dintre aceştia le ocolesc şi aleg să cumpere, în schimb, mai multe acţiuni la preţuri mai mici, există şi investitori care le includ în portofoliu datorită potenţialului companiilor.

Preţurile ridicate la care se tranzacţionează anumite titluri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu justifică, spun analiştii, includerea acestora într-o categorie a acţiunilor scumpe. Deşi cotaţiile titlurilor de tipul Transgaz, Erste Bank sau Petrolexportimport pot "speria" investitorii, impresia este doar una superficială.

"Mi se pare puţin exagerată atitudinea unor investitori care consideră că acţiunile sunt scumpe. Pe de altă parte, preţul ridicat le conferă o anumită imagine de acţiuni "de elită", care este mai degrabă un element pozitiv pentru emitent", consideră Iulian Panait, preşedintele KTD Invest.

Pe prima poziţie în topul celor mai scumpe după valoarea la care se tranzacţionează se află Transgaz (TGN), cu 235,5 lei/acţiune. Pentru un titlu Erste Bank (EBS), investitorii plăteau, ieri, cel puţin 134 de lei, în timp ce o acţiune Petrolexportimport (PEI) putea fi cumpărată, la închiderea şedinţei, la 58,2 lei. În top 5 intră şi TMK Artrom (ART) şi Transelectrica (TEL).

Cotaţiile "triază" investitorii

"Există, într-adevăr, acţiuni care par scumpe după valoarea absolută, însă valoarea absolută nu reprezintă un mod de a evalua o acţiune, ci ar trebui să se ţină cont de valoarea totală de piaţă a societăţii respective raportată la valoarea intrinsecă a acesteia", atrage atenţia Andreea Ciobanu, analist-şef în cadrul Intercapital.

Totodată, preţurile ridicate pot face diferenţa între investitori din punctul de vedere al dimensiunii acestora. "Astfel, chiar dacă nu este o regulă, pentru că depinde foarte mult şi de potenţial, companiile cu acţiuni cu valoare absolută mai mare pot atrage în acţionariat investitori mai mari sau mijlocii. Acesta poate fi şi cazul acţiunilor TGN, EBS, TEL sau BRD", subliniază Andreea Ciobanu.

Lotul standard compensează neajunsul preţurilor

Dacă preţurile îşi pot pune amprenta asupra deciziei de investire, lotul standard de tranzacţionare le face accesibile şi micilor investitori. Astfel, în timp ce majoritatea acţiunilor se tranzacţionează pe piaţa principală în loturi standard de 100 de acţiuni, Bursa de Valori permite unele excepţii, cum ar fi TGN, EBS, PEI, care se tranzacţionează în lot standard de o acţiune sau BRD, MJM, TEL, unde lotul standard este de 10 acţiuni.

"Astfel, deşi sunt scumpe, aceste acţiuni sunt disponibile şi investitorilor cu sume mai mici de bani", spune Paul Brendea, analist Prime Transaction. În plus, dacă ne raportăm la indicatorii financiari, preţul unei acţiuni nu are nicio relevanţă în stabilirea gradului de atractivitate.

"De regulă, o acţiune are un preţ mare atunci când numărul total de acţiuni emise de societatea respectivă este mic. Dar atunci, profitul total se împarte la un număr mai redus de acţiuni, suma alocată ca dividende - la fel, activul net total - la fel, deci indicatorii de evaluare nu se alterează", subliniază Paul Brendea.

Cu toate acestea, din primele cinci cele mai scumpe acţiuni (ca preţ), numai Transelectrica a intrat, până în prezent, în coşul indicelui BET, al celor mai lichide companii. Analiştii consideră însă că şi Transgaz şi Erste Bank vor fi incluse în componenţa indicelui.

Ce spun indicatorii financiari?

Indicatorii financiari ai companiilor din topul celor mai scumpe acţiuni (ca preţ de tranzacţionare) scot în evidenţă faptul că şi acţiunile scumpe pot fi ieftine.Dacă luăm ca reper indicatorul price-to-earnings ratio (PER - raportul dintre preţul unei acţiuni la bursă şi profitul pe acţiune înregistrat de emitent) al acţiunilor cu preţ mare, iese în evidenţă EBS, cu un PER de 9,8 sau TGN cu 12,3 (la cursurile de închidere de la sfârşitul săptămânii trecute).

"Aceste valori se află sub media pieţei", atrage atenţia analistul Prime Transaction. Dacă ne uităm la indicatorul price-to-book ratio (raportul dintre preţul curent pe acţiune şi valoarea contabilă a unei acţiuni) se evidenţiază TEL, cu o valoare a P/B de 0,9 (deci cu discount faţă de activul net). "Sunt doar câteva exemple care arată faptul că există acţiuni "scumpe", dar ieftine", spune Paul Brendea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite