Un scriitor israelian denunţă atitudinea diasporei evreieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luând cuvântul la dezbaterile desfăşurate în incinta Bibliotecii Congresului American, pentru a marca centenarul Comitetului Evreilor Americani, unul dintre cei mai renumiţi scriitori

Luând cuvântul la dezbaterile desfăşurate în incinta Bibliotecii Congresului American, pentru a marca centenarul Comitetului Evreilor Americani, unul dintre cei mai renumiţi scriitori israelieni, AB Yehoshua, i-a criticat aspru pe coregionarii săi din SUA pentru că sunt gata să-şi schimbe identitatea în funcţie de ţara în care trăiesc, aşa cum îşi schimbă o haină cu alta, asemenea afirmaţii stârnind indignarea auditoriului.
Dezbaterile au fost deschise de cunoscutul prezentator tv american Ted Koppel, care a declarat că din totdeauna evreii au încercat să fie asemenea celor din ţara în care trăiesc, ceea ce a declanşat imediat replica furioasă a lui Yehoshua.
"Fac parte dintr-un popor, aşa cum este cazul cu danezii sau cu norvegienii. Nu pot fi danez. Nu pot fi norvegian", citează cuvintele sale săptămânalul birtanic "Observer". Evreii din diasporă, a continuat el, erau în trecut polonezi şi ruşi, astăzi sunt britanici şi americani. Mâine vor alege să fie chinezi şi singaporezi. şi mai departe: "În Israel nu se va pune niciodată problema asimilării evreilor, tot aşa cum în Franţa nu se poate vorbi de asimilarea francezilor".
Comentând asemenea tăioase schimburi de replici, "Observer" reaminteşte de relaţiile complicate dintre Israel şi diasporă, statul evreu având nevoie de un număr crescând de imigranţi pentru a contrabalansa explozia demografică a populaţiei de origine arabă.
Iar în ziarul israelian "Haaretz", rabinul Michael Lemer evocă alt aspect. "O bună parte din organizaţiile comunităţii evreieşti din America s-a împotmolit atât de mult în religia Holocaustului şi în adorarea Israelului, încât reacţionează cu furie dacă alţii îndrăznesc că compare Holocaustul nostru cu Holocaustul lor sau dacă adresează critici Israelului pe baza criteriilor unanim acceptate ale drepturilor omului".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite