"Va fi greu de scos Rompetrol din structura indicelui BET"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sechestrul asigurator pus de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asupra unui pachet de peste 5,4 miliarde de acţiuni Rompetrol a pus pe jar piaţa bursieră, conducerea

Sechestrul asigurator pus de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asupra unui pachet de peste 5,4 miliarde de acţiuni Rompetrol a pus pe jar piaţa bursieră, conducerea BVB fiind nevoită să suspende din nou societatea de la tranzacţionare. Analistul financiar Aurelian Dochia spune că ar fi posibilă o eventuală excludere din structura indicelui BET a Rompetrol - care, cu 22,13 miliarde de acţiuni, deţine acum o pondere de 20% - dacă sechestrul va avea efecte de lungă durată asupra pieţei.
- Ce implicaţii credeţi că va avea măsura asiguratorie asupra pieţei de capital?
- În primul rând, trebuie spus că sechestrul este pus asupra unui număr limitat de acţiuni, care nu sunt aceleaşi cu cele care se tranzacţionează la Bursa de Valori. Prin urmare, ar trebui să se reia tranzacţiile. Acesta e doar un element în plus la o istorie deja ştiută, deci nu e o mare surpriză pentru bursă.
- Rompetrol deţine o pondere importantă, de 20%, în structura indicelui BET. S-ar putea modifica din cauza măsurii dispuse de Parchet?
- Indicele BET este conceput tocmai pentru a avea o stabilitate pe termen lung, structura lui nu se poate schimba de pe-o zi pe alta. Însă, dacă se va ajunge la concluzia că acest sechestru va avea efecte de lungă durată, e posibilă o schimbare. În general, decizia de aducere a unui emitent în structura indicelui sau de scoatere a acestuia trebuie să fie bine fundamentată.
- Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile ar putea fi un argument?
- Cred că da, dar va fi foarte greu. Deocamdată, se ştie că e în desfăşurare o anchetă, şi efectele acesteia s-au reflectat în preţurile acţiunilor Rompetrol, în fiecare etapă. În viitorul apropiat vom vedea dacă doar preţul este cel care va avea de suferit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite